Prati nas

Mozaik

Najvažnije žene

Je li lakše biti punica ili svekrva? Kojoj se češće progleda kroz prste?

Imaju li punice otvoreni pristup unučadi i njihovim životima ili, poput svekrva, strpljivo čekaju svoj red? Koja od njih mora poštovati postavljene granice, a koja može što god joj je volja? Ova dilema oslikava različita iskustva baka te oblikuje obiteljske dinamike.

Objavljeno

|

Ima tri kćeri i šestero unučadi. Blisko su povezani, a njezina uključenost u živote unučadi proteže se od trogodišnjaka do dvadesetipetogodišnjaka. Njezin najstariji sin uskoro će postati otac. Uskoro će iskusiti kako je to biti svekrva i baka sinovom djetetu. Očekuje izazove i po prvi puta postavljanje granica koje nije imala s kćerkama.
foto: ilustracija: S. Bura/mj

Naše čitateljice vrlo često ističu kako je puno lakše biti punica nego svekrva. Jer svekrve, kazat će, moraju poštovati stroga pravila, dok se punice mogu bez posljedica miješati u živote mladih obitelji i odgoj unučadi. Je li tomu doista tako ili uvijek mislimo kako je drugima lakše?

“Imam tri kćeri i šestero unučadi. Blisko smo povezani i bila sam uključena u živote unučadi koji sada imaju od tri do 25 godina. Sada će i najstariji sin postati otac. Shvaćam da ću po prvi puta iskusiti kako je to biti svekrva i baka sinovom djetetu. Kod kćeri nisam nikada morala pitati smijem li uzeti bebu u naručje ili prekoriti blago dijete ako se loše ponašalo. Ovoga puta, čini mi se, posao bake će biti izazovniji i mislim da će mi biti postavljene granice. Što mogu očekivati?” upitala je jedna baka na platformi Gransnet.

“Bit će izazovnije, ali zvučite kao jako mudra gospođa s puno iskustva”, potvrdila je jedna komentatorica. “Sjećam se da je moja mama bila prva od koje sam očekivala pomoć s mojim bebama i posve prirodno je preuzela brigu o njima. Moja svekrva, koja je bila jako draga gospođa, dala je sve od sebe. Ali, moram priznati, s unučadi je bila tijekom vikenda i unaprijed dogovorenih termina. Tako je ispalo, nije bilo namjerno.”

“Potpuno je prirodno da snaha ima puno bliži odnos i češće kontakte sa svojom majkom, nego sa svekrvom. Kao i većina nas, bila sam i jedno i drugo. Manje viđam sinovljevu djecu od druge bake i djeda. To nije zavist, već jednostavna životna činjenica s kojom se moramo nositi. Naravno, postoje iznimke. Recimo, kada snahina majka živi daleko. Ja, recimo, imam divan odnos s drugom bakom i redovito se viđamo na ručku. To bih svakome preporučila. Sretna sam”, pomirljivo je kazala druga baka.

“Pomagala sam podizati dva unuka više od dvije godine. Ali rečeno mi je da je majka moje snahe prava baka koja se puno angažira oko unuka. Iako sam i sama bila angažirana baka, očito to ne vrijedi puno. Sada viđam sve svoje unuke barem jednom tjedno”, kratko je napisala razočarana baka.

“Moja mama je bila baka ‘za svaki dan’, dok je svekrva dolazila u ‘kraljevske posjete’ kako bi se slikala s unucima. Sada moj sin ima djecu. Snahina majka je umrla. Ipak, složila bih se da će kćeri, kad rode djecu, uvijek željeti više svoju majku uz sebe. Očeva majka mora od nule izgraditi svoj identitet bake”, komentar je bake koja, očito, zna kako stvari stoje.

A vi, jeste li nekada osjetile nepravdu samo zato što se svekrva ili punica?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.