Prati nas

Vijesti

Rad, rad i rad

Kako do njemačke mirovine od 3.000 eura? Prima je 50 osoba

Iako je malo vjerojatno da će zaposlenik 45 godina zaraditi dovoljno da svake godine dobije maksimalan broj mirovinskih bodova, mirovina od 3.000 eura nije nedostižna.

Objavljeno

|

Kako zaraditi veliku mirovinu?
foto: martaposemuckel/Pixabay

San o mirovini od 3.000 eura mjesečno teško je ostvariv, ali ne i nemoguć. Postoji određeni broj njemačkih umirovljenika kojima je to uspjelo. Prema podacima mirovinskog osiguranja trenutno u Njemačkoj postoji 50 osoba kojima se taj iznos mjesečno doznačuje iz mirovinskog osiguranja, piše N1. Ali, što morate učiniti da postignete ovaj cilj?

Mjesečna vrijednost mirovine po mirovinskom bodu trenutno iznosi 37,60 eura (od 2023.). Broj mirovinskih bodova koje dobivate ovisi o vašim prihodima.

Svatko tko zarađuje prosječnu plaću od 43.142 eura godišnje (od 2023.) dobiva točno jedan mirovinski bod. Međutim, postoji i gornja granica. Time se sprječavaju pretjerano visoke mirovine za one koji zarađuju više.

Granica za procjenu doprinosa u 2023. iznosi 87.600 eura godišnje. Dakle, za dohodak veći od tog iznosa ne moraju se plaćati doprinosi. Podijelite li 87.600 eura s prosječnim primanjima, dobit ćete najveći broj mirovinskih bodova koji možete steći ove godine. U 2023. to bi bilo 2,03 boda.

Dakle, koja je najveća mirovina koju možete ostvariti? Radi jednostavnosti, pretpostavljamo da zaposlenik svake godine dobije točno dva mirovinska boda. Uz 45 godina doprinosa, sljedeći izračun rezultira na temelju trenutne vrijednosti mirovine: 2 mirovinska boda x 45 godina doprinosa x 37,60 eura = 3.384 eura mirovine mjesečno

Iako je malo vjerojatno da će zaposlenik 45 godina zaraditi dovoljno da svake godine dobije maksimalan broj mirovinskih bodova, mirovina od 3.000 eura nije nedostižna. Prema podacima mirovinskog osiguranja, 50 umirovljenika koji su prešli granicu od 3.000 eura uplaćivali su u mirovinski fond više od 50 godina. To bi značilo da su radili dulje nego što su morali.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.