Prati nas

Povjerljivo

Detektivka

‘Moja svekrva je kao poligraf, a muž ne vidi problem. Što da radim?’

Kad se svekrve pretvore u nadzorne kamere, snahama to nije nimalo smiješno. Pročitajte kako se suočiti s invazivnim pitanjima i narušavanjem granica privatnosti.

Objavljeno

|

Snaha više ne može izdržati stalna ispitivanja radoznale svekrve. Puknut će kao ekspres lonac.
ilustracija: S. Bura/mj

U sve se miješa poput Vegete! Ona je prava nadzorna kamera. Gura nos gdje mu nije mjesto. Ni poligraf joj nije ravan! Ona je Poirot! Sve su to rečenice koje smo čuli kada se snahe opuste i progovore o svojim svekrvama.

I zaista, brojne su svekrve jako radoznale; bilo zbog nedostatka uzbuđenja u vlastitom životu, bilo zbog osjećaja da tako kontroliraju situaciju. Snahe, s druge strane, često to znaju tumačiti pogrešno i ozbiljnije nego što jest. Tako je i jedna snaha zatražila pomoć putem stranice “Mamine tajne” uz molbu da joj čitatelji pomognu svojim savjetima.

“Živimo pored svekra i svekrve u odvojenom kućanstvu, ali svekrva može vidjeti kada smo kod kuće. Ona vidi je li upaljeno svjetlo u mom dnevnom boravku. Dogodi se da me, na primjer, kada smo negdje u gostima, pozove i pita gdje smo jer vidi da se nismo još vratili”, piše čitateljica uvjerena da svekrva prelazi granice pristojnosti. Uz to, dodaje, suprug u svemu ne vidi ništa sporno pa joj kaže da njegova majka samo brine.

Oglas

Ozna sve dozna

“Ponekad je zamolim da čuva dijete ako moram negdje otići, a ona me odmah pita kamo idem. Zadnji put sam, da bih preduhitrila to pitanje, pitala može li nakratko čuvati dijete jer imam neki posao. Mene tada nije pitala gdje ću, ali sam od djeteta saznala da je njega ispitivala kam sam išla”, navodi ova snaha dodajući i da joj svekrva dolazi u stan čim primijeti da ima goste.

Nadzorna kamera

“Ako je pred kućom njoj nepoznati automobil, odmah dolazi pitati tko je to. S jedne strane, pomaže nam kad god treba nešto, mogu se osloniti na nju, a s druge strane me guši svojom radoznalošću. U jako smo dobrim odnosima, poštujem je, ali se u zadnje vrijeme često pitam jesam li joj dužna govoriti sve te stvari samo zato što nam čini uslugu povremenog čuvanja djeteta. Kako se postaviti u ovoj situaciji? Ne bih htjela da se naljuti, ali ne želim da me netko kontrolira. Trebam li joj izravno reći da prestane ispitivati?” pita ova izmučena snaha.

“Preblizu ste. Da te ne vidi da odlaziš i dolaziš, vjerojatno ne bi ni pitala. Trebala bi se svekrva suzdržati. Sav njezin fokus je na vama. Mladima treba omogućiti privatnost, a ne oduzimati”, kratko je komentirala ovu situaciju Anđelka.

“U čemu je problem, snaho?”

“Osobno ne vidim problem u tome da svekrva zna gdje idete. Danas se svašta događa. Kada mi je suprug često i puno bio na putu, uvijek smo se svi brinuli je li dobro i gdje je, posebno ako čujemo da se nešto dogodilo na navedenim lokacijama. Ona ne vidi ništa zlobno u tome i nema osjećaj da zabada nos, nego čisto informativno, a možda i reda radi, pita kamo idete. Ona na to gleda kao vid brige za vas jer starije generacije su tako odgajane. Trebate biti sretni što vam čuva dijete i brine da vam se ne dogodi nešto loše”, komentar je gospođe Helene.

Javila se i jedna svekrva koja kaže kako joj nije jasno u čemu je problem. “Ja čuvam unučicu, i ako ih nema u uobičajeno vrijeme, normalno je da ću pitati gdje su. Samo da znam da je sve u redu. Normalno je i da snaha javi da ostaje na kavi ili mora u dućan nakon posla. Ako se dobro slažete, neka tako i ostane”, kaže svekrva Višnja.

“Dosadna je, ali to je normalno”

“Starije žene znaju biti jako dosadne i sve ispitivati. Ali na vama je da dobro promislite o prednostima i nedostacima. Meni isto tako svekrva ide ponekad na živce i dođe mi da je pošaljem u neku stvar, ali onda sjednem i pomislim da je to žena koja je uvijek tu za pomoć. Ako mi treba savjet, pomoći će. Ako treba pričuvati bebu, pričuvat će dok se ja okupam u miru, pojedem, odem riješiti obaveze po gradu. I pri tome sam mirna jer znam da je beba na sigurnom. Ako je zamolim da ponekad nešto skuha i za nas, skuhat će. Nikada ne kaže da neće ili da joj je teško”, napisala je snaha Matea.

“Prema tome, u mojoj situaciji, imati svekrvu ima puno više prednosti nego nedostataka poput toga da mi nekad ide na živce svojom radoznalošću. Kad me pita tko mi je to došao, ja kažem – prijateljica. I to je kraj priče. S takvim stvarima me i majka zna zamarati ponekad, iako je viđam daleko manje nego svekrvu”, zaključuje razumno Matea.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.