Prati nas

Vijesti

Novac

Na račune sjeda nacionalna naknada, dobit će je uglavnom žene

S prvim danom iduće godine trebao bi se povećati iznos ove mjesečne naknade. Zahtjev za nju može se predati u područnoj ekspozituri Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Objavljeno

|

Tko može dobiti nacionalnu mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Danas počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za rujan 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 7.057 korisnika, a među njima je dvostruko više žena nego muškaraca. Riječ je, uglavnom, o ženama iz samačkih poljoprivrednih domaćinstava koje nisu ostvarile minimum od 15 godina staža, a što je nužan uvjet za mirovinu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, među primateljima je 64,65 posto žena i 35,35 posto muškaraca. Za isplatu je osigurano 847.782,48 eura iz Državnog proračuna.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. Na ovoj poveznici potražite detaljne uvjete za ostvarivanje ove naknade kao i njene iznose.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.