Prati nas

Povjerljivo

toksični odnosi

‘Ne razgovaram s ocem, govori da moj sin nije moj jer ima riđu kosu’

Od naših čitatelja povremeno čujemo, ili nam daju naslutiti, da ne razgovaraju s najbližim članovima obitelji. Uvijek je za njih bolno prisjećati se što je kumovalo potpunom prekidu komunikacije i nisu svi spremni iznijeti traumu. Nakon što nam se povjerila gospođa Anja koja ne razgovara sa sestrom, na platformi Quora pronašli smo još teških priča.  

Objavljeno

|

Slične obiteljske konflikte dijele i drugi ljudi, poput oca koji je sumnjao u biološko podrijetlo svog djeteta, što je dovelo do otuđenja od obitelji, te ženu koja je odlučila prekinuti kontakt s toksičnom tetom i njezinom obitelji nakon što je tetka napala njezino pravo na brigu o ocu. Ove priče svjedoče o dubokim obiteljskim razdorima koji se često održavaju zbog neznatnih povoda.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Anja ima 57 godina i povjerava nam da već šest godina ne razgovara s pet godina mlađom sestrom, a leđa su joj okrenuli i šogor, te nećaci i njihove obitelji.

“Bila sam na vikendici na selu koju sam roditelji ostavili u zajedničko nasljedstvo. Suprug i ja poveli smo još dva para, založili smo vanjski kamin, peklo se, pilo se, a kako je već bila kasna jesen, grijali smo uz vatru tijekom cijele noći feštanja i potrošili smo sve cjepanice koje je šogor pripremio. Onda smo zaboravili smeće na odlasku, pa su sve razvukle seoske mačke i na kraju koliko sam saznala došli i miševi”, otkriva nam.

Kako priča nadalje, kad je njezina sestra vikend poslije nje došla na vikendicu, zvala ju je uslijed blagog živčanog sloma. “Izgovorila mi je takve uvrede, da je to strašno. Govorila mi je da sam parazit, nesposobna, neodgovorna, bez imalo mozga, da je njoj mene i mog iskorištavanja i gledanja samo na sebe dosta i da ona tu stavlja točku”, doznajemo.

Od tada se više nisu čule, a u gradu se nemaju gdje ni sresti, jer ne žive blizu. “Mislim da je to u ovim našim godinama nešto prestrašno, tako si okrenuti leđa, a zbog čega? Da su nam roditelji živi, možda bi nas i pomirili jer su oni održavali okupljanja nedjeljom, za blagdane i rođendane, ali ovako, nema šanse. Ona je mene prekrižila, a sada već i ja nju, jer me previše to bilo pogodilo i gotovo mi načelo zdravlje. Ne idem više ni na vikendicu, nek’ si uživa sama tamo”, rekla je.

Ovakve, naizgled banalne, svađe nisu rijetke u obiteljima. I često su povod otuđenju najbližih krvnih srodnika koji s vremenom i zaborave zašto su se posvađali, ali njeguju zavadu, ponekad čak i do kraja života. O tome svjedoče brojne ispovijesti na platformi Quora od kojih ćemo prenijeti neke.

Sine, tvoj sin nije tvoj

“Tata mi je rekao da maćehu moram prihvatiti kao jednaku svojoj pravoj majci. Spomenuo mi je u to vrijeme i da bih se trebao razvesti od supruge te mi ponudio pomoć pri plaćanju suda i alimentacije. O čemu se radi shvatio sam kad mi je maćeha rekla neka napravim DNK test da potvrdim da je moj sin stvarno moj, jer je riđokos, a ja i moja žena nismo”, izjadao se jedan od sudionika rasprave na Quori na temu prekinutih bliskih odnosa.

“Pitali su me jesam li siguran da je moje dijete – moje. Govorili su mi da ne sliči na mene. Kad sam ih pitao misle li da moja supruga švrlja okolo, maćeha je rekla da to radije ne bi izgovorila naglas, ali da ona takve žene zna”, naveo je u ispovijedi.

“Neću ulaziti u detalje o ostalim stvarima koje su nam radili jer bi to trajalo predugo. No, svi s kojima sam razgovarao o toj situaciji slažu se da je najbolje da odu iz mog života. I jesu, jer sam ih prekrižio. Žalosno je da jedan otac to pokušava napraviti vlastitom odraslom djetetu”, otkrio je.

Uvrede bez zadrške 

Potom je svjedočila žena koja je opisala zašto ne razgovara sa tetom i njezinom obitelji. “Posvojena sam i odrasla sam u predivnoj obitelji, otac i majka su me voljeli, kao i ja njih. Mojem tada već starijem ocu bio je dijagnosticiran rak mozga i dao mi je punomoć da donosim sve medicinske i financijske odluke u njegovo ime jer je znao da ću poštovati svaku njegovu želju.”

“Imao je sestru koja je kontrolirala i manipulirala svom braćom i sestrama, ali ne i s njim jer je on bio najstariji i odmaknuo se prvom prilikom od svih obiteljskih drama. Kad je moja teta saznala da je moj otac mene zadužio za brigu o njemu, a ne nju, ljutito me nazvala i rekla da mu nisam prava kći, već da sam mu kći samo na papiru. Dodala je da mi je dao punomoć samo zbog toga jer nije imao izbora!”

“Polako sam joj poklopila slušalicu i nastavila joj dopuštati da posjećuje mog oca, ali sam je držala na oku da nešto ne ukrade. Na dan njegovog sprovoda otišla sam do nje i rekla joj da više nemamo niti jednu dodirnu točku i da više ne želim nikakav kontakt s njom ili s bilo kim s njezine strane obitelji. Rekla sam joj da ću nazvati policiju, ako mene ili moju kći bilo tko njezin nazove, posjeti ili krene uhoditi. Nikada više nisam čula ni vidjela nikoga od njih. To je najbolja odluka koju sam ikada donijela! Držite toksične članove obitelji podalje od svog života!” zaključila je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.