Prati nas

Povjerljivo

Revolt umirovljenice

‘Netko pije, puši i ima tri ljubimca, a onda mu ja plaćam zdravstveno’

Nakon što je odradila gotovo 41 godinu na odgovornim radnim mjestima, gospođa Gordana je zaradila dobru mirovinu. No, ne želi da joj se otkida od te teško zarađene mirovine da bi se davalo onima koji su radili 15 ili čak manje godina. Kaže, upravo je to stvarnost koju gleda oko sebe. Zato nam se požalila te apelira na pravedniju mirovinsku politiku.

Objavljeno

|

Umirovljenica Gordana osjeća se oštećenom. Smatra da bi socijalne naknade trebalo kontrolirate, a uvjete za njihovo dobivanje pooštriti.
ilustracija: S. Bura/mj

Nije u redu, smatra umirovljenica Gordana, da joj se stalno uzima od penzije, a drugima koji su manje radili i manje zaradili, njima se, napominje, stalno neopravdano daje.

“Radila sam 40 godina i šest mjeseci. Zaradila sam svoju mirovinu, ali mi se od nje stalno uzima da bi se dalo onima koji su radili 15 ili malo više godina. Znam mnoge umirovljenike koji dobivaju raznorazne pomoći od naše Vlade, a koji imaju najmanje dva psa, mačke i druge ljubimce”, iznosi nam svoj viđenje stvari gospođa Gordana.

Iako ljubimce i medicina smatra emocionalnom potporom i potrebom, za našu čitateljicu su oni luksuz. Smatra da pomoć njihovim vlasnicima nije neophodna, jer ju ne troše na osnovne životne potrebe, dok ona svaki dan gleda kako na tuđe gušte odlazi i njezin novac – kroz poreze, prireze i donedavno kroz dodatne doprinose za zdravstveno.

“Drugi primjer vam je moja kolegica koja je uzela otpremninu, otišla u prijevremenu mirovinu, mjesečno na cigarete potroši najmanje 600, kuna (80 eura), tako mi je sama rekla. Ona ima pravo na sve povlastice koje daje Vlada RH. Meni se pak samo uzima”, napominje nadalje.

Ne provjerava se kome se pomaže

Muči je to što nitko na terenu ne provjerava stvarne životne prilike umirvoljenika kojima se dodjeljuju pomoći i razni dodaci na mirovine. “Dakle, bez ikakvih osobnih podataka – osim visine mirovine – naša vlada dodjeljuje pomoći jednima i kažnjava druge, i to nas koji smo odradili puni radni vijek. Evo, primjerice, vlasništvo nad nekretnina ne provjerava se dosljedno. Veličine stanova u kojima žive umirovljenici, samci, također se ne provjerava”, revoltirana je gospođa Gordana.

“Glavno da uzmu ovakvima kao ja, da onda gledam kako daju onima koji puše, piju i šeću pse”, kaže naša bijesna čitateljica. “Ima čitav niz neprimjerenih primjera i zato smatram da je došlo vrijeme da se prestane uzimati nama koji smo odradili puni radni vijek i da se daje drugima. Ja sam samo na ime dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje u 10 godina, koliko sam u mirovini, platila ukupno 24.000 kuna (3.186 eura). Uz to si od prvog dana mirovine plaćam i dopunsko zdravstveno osiguranje, 90 kuna mjesečno (12 eura). Smatram da dopunsko svi trebamo plaćati kako bi imali kvalitetnije zdravstvo”, ističe gospođa Gordana.

Posebnu kritiku uputila je saborskom zastupniku Silvanu Hrelji koji se borio za one koji ne trebaju plaćati dopunsko, jer misli da je ta odluka štetna. “Da ne mislite da nisam za solidarnost, reći ću samo da smatram da treba zaštititi invalide rada, a svi ostali koji su radili malo, uzeli otpremnine, uplaćivalu niske doprinose i slično, ne zaslužuju toliku pozornost. Studirala sam i radila, ulagala u svoje obrazovanje, imam dvoje fakultetski obrazovane djece i mirovinu od 1.025 eura”, otkriva na kraju povjerljivog pisma umirovljenica Gordana.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.