Prati nas

Vijesti

Svijet

Objavljena je lista najboljih mirovinskih sustava

Ovo rangiranje analiziralo je 47 različitih mirovinskih sustava, uzimajući u obzir aspekte održivosti i integriteta.

Objavljeno

|

Gdje su najbolje penzije?
ilustracij: S. Bura/mj

Najnoviji Mercer CFA Institute Global Pension Index, objavljen u utorak, rangira Nizozemsku kao vodeću zemlju za ukupne mirovinske sustave, a slijedi je Danska.

Rangiranje 47 sustava za mirovinu uzelo je u obzir mjere održivosti i integriteta. Ocjena adekvatnosti – koja čini 40 posto ukupnog indeksa – uzima u obzir prednosti, dizajn sustava, štednju, potporu vlade, vlasništvo nad stanom i rast imovine, piše Nacional.

SAD se nalazi na 22. mjestu na ukupnom popisu s ocjenom C+. C+ predstavlja “Sustav s nekim dobrim značajkama, ali također s glavnim rizicima i/ili manjkavostima koje treba rješavati”; bez tih poboljšanja, njegova učinkovitost i/ili dugoročna održivost mogu se dovesti u pitanje.

Portugal se isto tako rangira na vrhu Mercerove liste. Naime, dob za mirovinu u Portugalu iznosi 66 godina i sedam mjeseci, a trebala bi se smanjiti za tri mjeseca ove godine. Podaci s Numbea pokazuju da su troškovi života u Portugalu, bez najma stana, 29 posto niži od npr. SAD-a. Zdravstveni sustav Portugala smatra se izvrsnim, a također nudi “zlatne vize” koje se mogu dobiti kupnjom nekretnina u vrijednosti od 500.000 eura ili ulaganjem od 500.000 eura u znanstvena istraživanja, piše Buisness Insider.

S druge strane, Nizozemska zahtijeva od svih radnika da imaju privatni i državni mirovinski račun. Državna mirovina počinje se isplaćivati s navršenih 66 godina. Iako su cijene u Nizozemskoj oko 10 posto više od SAD-a, bez najma stana, zemlja ima univerzalno zdravstvo, a njen mirovinski sustav može “nastaviti pružati vrlo dobre pogodnosti, poduprt jakom imovinskom bazom i vrlo dobrim regulacijama”, stoji u izvješću.

Island, koji se rangira kao treći po pitanju adekvatnosti ima osnovnu državnu mirovinu i dopunu za mirovinu, uz dob za mirovinu od 67 godina. Island pruža univerzalno zdravstvo svojim stanovnicima, a najam stanova je relativno povoljan, prema SmartAssetu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.