Prati nas

Povjerljivo

Veliki problem

Očajna baka: ‘Unuci žive u svinjcu, a snaha je cijeli dan na mobitelu. Što učiniti?’

Baka u dobi od 65 godina čuva svoja dva unuka nekoliko dana tjedno u prljavom i neurednom domu svog sina i snahe. Iako voli unuke, suočava se s izazovima zbog kaosa u tom prostoru i pita se kako dalje.

Objavljeno

|

Kako se nositi s neredom i kaosom u kući kada čuvate unuke? Kako razgovarati s sinom i snahom o problemima u njihovom domu? Koja su alternativna rješenja ili usluge za baku koja želi pomoći sinu i snahi s održavanjem kuće?
ilustracija: S. Bura/mj

Kako se nositi s neredom i kaosom u kući kada čuvate unuke u njihovom domu? Pitanje je to koje je postavila jedna baka na platformi Gransnet. Čini se kako nema zamjerke na snahino postupanje s djecom, no jednostavno se ne može priviknuti na boravak u takvom prostoru, a smatra da to nije dobro ni za njene unuke.

“Imam 65 godina i imam dva preslatka unuka, jedan skoro da ima četiri godine, a drugi je upravo napunio godinu dana”, piše baka koja za sebe dodaje ja je pretila, da se lako umara te da ima artritis koljena.

“Ali, inače, vrlo sam zdrava. Čuvam unuke otprilike dva dana tjedno dok mi sin radi. Snaha je na porodiljnom dopustu. Stariji unuk ide u vrtić. Ne plaćaju me za baka-servis i to je u redu. Još uvijek radim nekoliko večeri tjedno od kuće”, navodi baka.

Ipak, situacija nije idealna, budući da baka smatra da su njeni sin i snaha pravi zmazanci. “Vrlo je neuredno kod njih doma. Kuhinja je mala. Oba sudopera su neupotrebljiva jer su pretrpana prljavim posuđem. Mali kuhinjski pult je zatrpan prljavim daskama za rezanje, prljavim priborom, posudama od gotovih obroka, oštrim kuhinjskim noževima, otvorenim kutijama žitarica itd. Štednjak je također zatrpan. S kuhinjskih ormara vise dvije ili tri vreće smeća. Ispred mikrovalne pećnice gomila je stvari. Papirnat ručnici i kuhinjske krpe nisu ni na vidiku”, opis je nereda koji vlada u domu mlade obitelji.

Ništa bolje nije ni u dnevnom boravku koji je pun prljavog posuđa, šalica od kave, limenki, čak i prljavih pelena. “Jedu na stoliću za kavu i nema mjesta za pravi stol. Mali dnevni boravak pretrpan je igračkama, a također u njemu već tjednima stoje dvije košare s čistom, nesloženom odjećom.”

Za kupaonicu baka kaže da nije loše održavana, kao ni dječje sobe. “Ali zato je roditeljska spavaća soba prava štala”, dodaje. “Žao mi je zbog ovako dugog nabrajanja, ali to je nešto s čime se suočavam kad čuvam unuke. Sve je otežano i neugodno zbog potpunog kaosa i nereda.”

“Moram držati jezik za zubima jer snaha se uzruja ako progovorim ijednu riječ. Duri se i šalje poruke mom sinu na poslu, a njega to uznemirava. Sin je tip koji hoda po jajima i neće ništa reći. Taj odvratan izraz ‘sretna žena, sretan život’ je njegov moto” govori zabrinuta baka.

Nadalje, za sina kaže da radi težak fizički posao, dok snaha većinu porodiljnog dopusta koristi za gledanje u mobitel. “Sjedi i gleda TikTok veći dio dana. Ja se igram s bebom. Voli svoje dječake i dobra je mama, mazi ih i dobro ih hrani te je čvrsta, ali pravedna. No, kad je riječ o interakciji s njima, prilično je suzdržana. Zato čuvam unuke da bi se netko igrao s njima i da bi razgovarali, razvijali se.”

“Kako uspijeva kuhati je tajna, ali s vremena na vrijeme pripremi ukusne večere, ali također često naruče dostavu hrane. Uvijek su bez novca. No, nered me stvarno obeshrabruje. Uskoro ću češće čuvati unuke jer se snaha vraća na posao sljedećeg mjeseca. Mogu samo zamisliti da će stvari biti još nerednije”, zaključuje ova baka koja neizmjerno voli svoje unuke, ali i pita: “Kako dalje?” Treba li se baka latiti krpe i usisavača te počistiti sinov i snahin dom? Ili postoji neko drugo rješenje?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.