Prati nas

Povjerljivo

Dokle više?!

‘Od ovog kruha s 11 kora u mirovini, još plaćamo i porez, dosta mi je toga’

Umirovljenik koji prima mirovinu​ može biti obveznik poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak. I baš kad su se mnogi mirovinama iznad 531 euro poveselili najavljenom ukidanju prireza od iduće godine i manjim davanjima, zagrebačka gradska vlast već je najavila maksimalno podizanje poreza kako bi kompenzirala taj gubitak. Tako umirovljeni porezni obveznici i opet neće osjetiti olakšanje na računu. Donosimo razmišljanja naših čitatelja općenito o nametima na mirovine.

Objavljeno

|

Koliko će rasti mirovine?
foto: Peter Stanic/Pixabay

Za tri, četiri, pa i pet desetljeća rada i izdvajanja iz plaća, hrvatski umirovljenici smatraju da nikako nisu zavrijedili da im se i jedan euro obustavi od mirovine, kao što se obustavlja svima koji imaju iznad 530,90 eura mirovine (taj se tzv. osobni odbitak može uvećavati ovisno o životnim okolnostima).

Umirovljenica Mirica smatra da treba pod hitno ukinuti oporezivanje mirovina jer su ljudi za vrijeme svog radnog vijeka redovito plaćali državi sve vrste poreza iz svojih plaća. “To je dvostruko oporezivanje. Evo vam za primjer moja mirovina i iznos poreza – primam 661,67 eura, a porez i prirez u Zagrebu mi iznose 15,43 eura pa neto primam 646 eura. To je godišnje 185 eura”, svjedoči na svom primjeru gospođa Mirica kojoj bi tih 185 eura itekako dobro došlo.

Umirovljenik Ivan pita se javno: “Je li u redu da ja sa 66 godina života i 49 godina radnog staža kao profesionalni vozač na kraju dobijem kruh s 11 kora i još od toga moram dalje davati državi, a cijeli život sam joj davao?”

“Uz ta davanja u mirovini želim napomenuti da sam se itekako žrtvovao jer je sve u mom životu prošlo mimo mene budući da sam živio u kabini. U toj sam kabini obišao pola svijeta! Ima li kakve pravde i poštovanja prema poštenom i borbenom čovjeku koji nije nikome na teret?” ogorčeno nam piše gospodin Ivan kojemu je dosta uzimanja od strane države.

Velika penalizacija, pa još i porez

Umirovljenik Vladimir nam piše da je uredno odradio svojih 40,5 godina staža. “Ja sam za ukidanje ne samo prireza, već i poreza na mirovine. Ili neka barem podignu osobni odbitak na 660 eura. Ja sam i uz toliki staž morao u prijevremenu starosnu mirovinu. Sada sam i tu doživotno penaliziran. Kad mi uz penalizaciju uzmu još i porez, što mi ostane? A za harač od 10 posto koji smo plaćali, što je s tim, nikom ništa?!” pita se.

“Lako je odluke donositi onima koji imaju preko 1.000 eura, briga njih za umirovljenike, samo za glasače brinu. Nadam se da će umirovljenici kao i ostali građani znati to penalizirati na slijedećim izborima”, napisao nam je.

46,5 godina dežurstava i kažnjena porezom

Slično razmišlja i gospođa Eva. “Suosjećam s onima koji žive od male mirovine, ali se osjećam kažnjenom što moram plaćati porez na mirovinu nakon što sam odradila svojih 46,5 godina staža do 65. godine života. Radila sam u zdravstvu, dežurala, nekad i po 24 sata, potom u smjenama od po 12:12:24. Radila sam sve praznike, Božiće, Nove i Stare godine, Uskrse, radne subote i nedjelje. Dok su drugi bili sa svojim obiteljima, ja sam radila, i za taj dugogodišnji rad, na kraju sam kažnjena s porezom na moju mirovinu. I na kraju svega, još sam se i razboljela”, požalila nam se umirovljenica Eva.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.