Prati nas

Vijesti

Opet

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljke sat vremena unatrag

Objavljeno

|

Kad se pomiču kazaljke?
foto: valentinsimon0/Pixabay

Pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, sa 3 na 2 sata, sutra (nedjelja) završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena, a time se mijenja razdoblje tarifa za obračun električne energije te je obvezna vožnja automobilom s upaljenim svjetlima i tijekom dana.

Povratkom na zimsko računanje vremena razdoblje više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro. Vozači, pak, moraju obavezno danju upaliti dnevna/kratka svjetala pri vožnji automobila.

Na Hrvatskom tlu se kazaljke su se prvi puta pomicale, kako bi se koristilo ljetno računanje vremena, od 1916. do 1918., za vrijeme austrougarske vladavine, potom za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, te za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. Od 1983. godine Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj, ponovno je uvedeno ljetno računanje vremena, a Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.