Prati nas

Povjerljivo

Odbij!

Snaha Jelena: ‘Svekrva je rekla da će mi razbucati brak pa makar joj to bilo zadnje’

Često se u razgovoru s ljudima koje susrećem iznenadim do koje mjere su neke obitelji pogođene ozbiljnim netrpeljivostima. Jer, dok se svekrve često hvale snahama, a punice zetovima, i obrnuto, čujem i ponešto na što se upravo skamenim, kao što se dogodilo dok sam pila kavu s poznanicom Jelenom koja mi je opisala nesnosne odnose sa svekrvom.

Objavljeno

|

Snaha i svekrva se ne slažu. Snaha ne želi da joj se svekrva miješa u život.
ilustracija: S. Bura/mj

“Svekrva je u svojoj kući zapovjednik vojske”, povjerila nam je gospođa Jelena i dodala: “Ali u mojoj kući nitko neće zapovijedati ni meni, ni mom mužu ni mom djetetu. Pokušala je na sve moguće načine, ali ja sam tu školu jednom prošla u bivšem braku i ne mislim ponavljati taj razred. Zbog jedne sebične i zapovjednički nastrojene svekrve razvela sam se mlada, s 26 godina, nakon tri godine braka. Ovaj put nema te sile da me opet navuče na tanak led”, govori nam Jelena iz Turopolja.

Priča potom kako je sve počelo. “Svekrva i svekar pomogli su nam da renoviramo staru kuću koju smo kupili na kredit, u mjestu u kojem i oni žive. Kad smo počeli opremati, krenula se miješati u to kakvu ćemo kuhinju izabrati, pametovati zašto je neka radna ploča za jednokratnu upotrebu, a druga vrhunska, znala je zašto će zlatne ručke stalno biti musave, i zašto treba kupiti mat pločice, a ne sjajne.”

“Naručila mi je u jednom trenutku i stolara da dođe izmjerite stepenice za na kat, mene nije bilo ni doma. Dala ih je i raditi, po mjeri. Čak bi i platila. Ma malo sutra, draga svekrvo. Rekla sam joj, kad sam saznala, da ga može isplatiti do mjere do koje je napravio, i otkazati svoj dogovoreni posao.”

Oglas

“Rekla sam joj i da ćemo možda naručiti ista gazišta, identična, ali nakon što muž i ja zajedno sjednemo, proučimo sve opcije i odlučimo. I da svaki put obavezno mora pitati za bilo koju ideju tog tipa koja bi joj mogla pasti na pamet. Uvrijedila se do bola”, priznaje nam Jelena.

Krenula svekrva i u sadnju po okućnici

Kaže potom i da je počupala pola svog vrta, i počela njoj u dvorište donositi biljke. “Jedno jutro vidim tačke, lopatu, škare za živicu, kupovnu zemlju, i nju u gumenim čizmama kako štiha. Ma nećeš meni štihati, pomislila sam i izjurila pred nju. Poslala sam kući i nju i njezine tačke i sve što je stalo u njih. Tu je već počela ozbiljno prijetiti. Ali da je stala, nije nimalo”, doznajemo.

Novi nasrtaji krenuli su, priča nam nadalje, kad je rodila. “Toliko pameti još niste imali prilike čuti ni vidjeti. Ispalo je da ne znam ni sjediti s bebom na rukama, a kamoli nešto drugo. Govorila mi je da je ona dojila mjesec dana i prešla na bočicu i spasila se, i da mom djetetu neće biti ništa ako se ne maltretiram toliko. Mislila je, vjerujem, da će ga uz bočicu ona moći uzimati k sebi i u šetnje, ali to joj nije prošlo. Kao ni pokušaj da mu s četiri mjeseca da probati njezinu sarmu. Žena nije normalna, kažem vam”, govorila je ljutitim glasom.

Gurala odnos do krajnje točke

Kad je shvatila da dijete još dugo ne želi ostaviti samo kod svekrve, rekla joj je da do godine dana planira dojiti i da s malenim do tada može biti samo kad je ona uz njih.

“Toliko se ražestila, da mi je rekla da sam ja zlo koje će maknuti od svog sina, da će mi razbucati brak pa makar joj to bilo zadnje u životu. Ali srećom je moj muž razuman, vidio je davno da mu majka samo komandira i da je i otac njezina žrtva. Pa moj muž se spasio i otišao od nje prvom prilikom, s prvom plaćom”, rekla je.

Kaže potom da se sada vide samo za blagdane i rođendane, kad ju istrpi na par sati, a i tada uzme tabletu za smirenje. “Muž ide k njoj s malim, ona uvijek pita: A gdje vam je rogata? Lako mi se smijati, jer je muž izabrao mene, a ne majku koja mu je postavljala ultimatume. Moj bivši mu je  izabrao svoju majku, nek’ mu je sa srećom, samo to mogu reći”, riječi su s kojima je završila naš kratki razgovor, u koji je stalo puno života.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.