Prati nas

Povjerljivo

Razočarana

Štefanija (65): ‘Bolje bi bilo da sam sjedila doma nego ovako radila u penziji’

Gospođa Štefanija u mirovinu je otišla s 56 godina, ali ju je tržište rada vuklo natrag – motivirana je bila, uostalom, većom mirovinom u budućnosti. I iako je dogurala do 40 godina staža i krenula po novi izračun, ne može se pohvaliti primanjima koji prate četiri desetljeća rada. I dalje, kaže, mora raditi na pola radnog vremena.

Objavljeno

|

Štefanija, 65-godišnjakinja s 48 godina radnog staža, bori se s niskom mirovinom od 420 eura i pita zašto radnici koji su radili na crno dobivaju pomoći, dok ona nema prava na dodatke. Njezina priča o upornosti i izazovima mirovine.
ilustracija: S. Bura/mj

Danas gospođa Štefanija ima 65 godina. Uvjete za mirovinu stekla je još prije desetljeća, jer je u radni odnos stupila još kao tinejdžerica, sa 17 godina. Primanja su joj, kaže, tako mala, da radi i danas u mirovini. Ukupno bi to za nju bilo – 48 godina rada!

”S 54 godine sam ostala bez posla, nakon čega sam bila na Zavodu za zapošljavanje jer su mi nedostajale dvije godine za prve uvjete za punu mirovinu. No, nisam sjedila i čekala, već sam aktivno tražila posao, iako je to bilo vrijeme kad nitko nije trebao ‘starog’ radnika”, otkrila nam je. Nije se predavala pa je prihvatila prvo što joj se ponudilo, a to je bio rad na sezoni.

“Uvijek, ma što radila, tražila sam prijavu, nikad nisam htjela pristati na rad na crno. Tako sam odradila još te dvije godine i s 56 godina života i 38 godina staža, stekla uvjete za punu mirovinu od 280 eura”, povjerava nam.

Vidjevši izračun, nije se pomirila s tim primanjima, pa je mirovinu stavila na čekanje. “I tako sam radila još nekoliko godina, dok nisam došla do 40 godina staža. Danas sam udovica sa 420 eura penzije. Onu milostinju koju ću dobiti po pokojnom suprugu još nisam dobila, pravo na nju ću ostvariti tek iduće godine”, doznajemo.

Radi već 48 godina

No, tu priči gospođe Štefanije nije kraj. Radi i danas, o čemu kaže: “Eto, još uvijek radim jer sa svojih 420 eura ne mogu živjeti. I dalje inzistiram na prijavi, samo sada sam prijavljena na četiri sata kako bih mogla zadržati i penziju. To znači da i mene Lijepa Naša sada kažnjava budući da nemam pravo na nikakve dodatke koje dobivaju penzioneri. Kažnjava me zato što nisam ostala penzioner s prvim uvjetima kada mi je izračunato 280 eura mirovine, nego sam išla dalje raditi da si zaradim za malo više.”

Osjeća se, napominje nadalje, kažnjenom jer je mukotrpno radila na sezonama i nakupila preko preko četiri desetljeća staža, uvijek uz prijavu i poreze koje je davala državi. “Evo sada se osjećam kažnjenom jer nisam socijalni problem. Da jesam, dobivala bi svako malo nešto od države. I sad se na kraju pitam zašto radim i zašto sam sakupljala staž, a mogla sam lijepo ostati doma i dobivati razno razne pomoći od države, općine, grada i kojekakvih udruga”, razmišlja gospođa Štefanija.

Ponovo pita državu: “Zar mi, koji se za primanja borimo rukama i nogama, nemamo nikakva prava na energetske i ne znam koje sve pomoći? I mi smo penzioneri, a moja je penzija iznosi samo 420 eura. Znam toliko umirovljenika koji dobivaju te pomoći, koji u mladosti nisu htjeli raditi, a danas potkradaju državu radom na crno. A za to ih Lijepa Naša još nagrađuje”, revoltirana je gospođa Štefanija koja, kad se sve zbroji, radi već 48 godina.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.