Prati nas

Povjerljivo

Drama

‘Svekrva se samo vozika, ništa mi ne pomaže oko djece. Što napraviti?’

U situaciji gdje svekrva živi daleko od obitelji, a odnosi nisu idealni, postavlja se pitanje kako pronaći ravnotežu između očekivanja i stvarnosti. Snaha i sin nisu zadovoljni svekrvinim postupcima, a svekrva ne ispunjava obećanja. Što učiniti u ovoj teškoj situaciji? Pročitajte priču u nastavku.

Objavljeno

|

Mora li svekrva čuvati unučad? Što kad svekrva ne želi čuvati djecu?
ilustracija: S. Bura/mj

Svi imamo različita poimanja obiteljskih odnosa, no posebno je delikatna situacija kada se muškarac nađe između supruge i majke. Ipak, ovo je nešto drugačiji slučaj, budući da ni snaha ni sin nisu zadovoljni načinom na koji se svekrva ophodi prema njihovoj obitelji.

Kako je objasnila mlada majka u grupi “Mamine tajne”, oni očekuju više svekrvinog vremena i sudjelovanja u brizi za unučad. No svekrva nikako da prevali tih “četiristotinjak kilometara” i stavi se na raspolaganje, kako joj već tradicionalna uloga nalaže.

“Svekrva živi udaljena oko 400 kilometara od nas. Mi imamo dvoje male djece. Mlađi je rođen prije dva mjeseca, a stariji će uskoro napuniti dvije godine. Ja i ona nismo baš u najboljim odnosima. Zapravo, u korektnom smo odnosu, ali sam joj kroz godine u više navrata otvoreno dala do znanja neke stvari koje joj zamjeram. Neću sada previše ulaziti u detalje”, piše uznemirena snaha.

“Svekrva ne radi ništa po cijele dane”

“Muž se slaže sa mnom, ali nikad ga neću trovati protiv nje. Samo mi je drago što je sam shvatio kakva je ona zapravo i da se pretvara da je nešto što nije”, dodaje i nastavlja: “Stvar je u tome da je žena u mirovini, dakle doma je i ne radi ništa osim što vozi muža na posao.”

Svekrva je, objašnjava, sklona davanju lažnih obećanja: “Jako puno puta je obećala doći k nama kako bi bila s djecom, da meni pomogne nakon poroda i tako dalje. Ali svaki put ponudi neku ispriku; hladno je, vruće je, ide na rođendansku proslavu, kvar na autu, nema gdje ostaviti psa. Znači, ima milijun isprika zbog kojih nije došla i ne dolazi. Dođe možda jednom godišnje.”

Snaha ima refleks povraćanja

“Kad i uspije doći, to je takvo prenemaganje i glumatanje da mi se povraća. A još uz to ne uspije niti poruku barem poslati i pitati kako su djeca, nazvati nas video pozivom, da ih barem tako vidi. Uvijek se mi njoj prvi javljamo i zovemo.”

“I onda kad ju muž ‘pobere na red’ i ‘napraši’, onda se nađe uvrijeđena, digne nos i govori kako je njoj teško i da mi nju ne razumijemo. Muž je rekao da mu je dosta i zabranio mi da ju više uopće i pitam kad će doći. Rekao je da ga nije briga i ako će doći, neka dođe, a ako neće, da ne mora. Kaže da našoj djeci ništa neće nedostajati. Šta vi mislite, je li to normalno? Šta napraviti?” pita ova razočarana snaha.

Dakako, ovakav pomalo grub opis svekrve i svekrvinih “mana”, izazvao je niz reakcija brojnih komentatora koji imaju i neke zamjerke na račun snahina ponašanja.

“Ne voliš je, a imaš očekivanja?”

“Čekaj, niste baš u najboljim odnosima, a očekuješ da ti dođe doma pomoći oko djece? Pa ti onda nisi normalna kad to očekuješ. Ja sam s mojom u izvrsnim odnosima, pa ne očekujem to od nje. Ako mi može pripaziti djecu kad mi treba, OK. Ako ne može, Bože moj, neću ju roknuti zbog toga”, dopisala je Martina.

“Nisi se udala za svekrvu”

Mudar savjet dala je i Mirnesa koja kaže: “Ne gledamo svi život na isti način. Moje osobno mišljenje je da se nisam udala za svekrvu, nego za njenog sina. I mi nismo rodili djecu svekrvi niti punici, nego sebi. Ako žele vidjeti svoju unučad, vrata su otvorena, a ako ne žele, ne moraju nikada. Ja nikad tu nisam imala velika očekivanja.”

“Kada sam se prije par godina porodila, moja svekrva je bila kod mene samo jedan dan i jednu noć, i to je to. Naprosto nije mogla zbog svojih obaveza i zahvalna sam joj na toj jednoj noći. Svoje smo dijete podigli bez bilo koga, hvala Bogu. Poštujemo se uzajamno, a meni je najbitnija moja obitelj i to da smo mi sretni i složni. Sve drugo je manje bitno ili posve nebitno”, zaključuje Mirnesa.

“Ostavi je na miru!”

“Pustite ženu na miru. Tko zna kakve probleme ima. Doći će kada bude spremna. Umjesto da muža okrećete protiv njegove majke, prihvatite da nisu svi ljudi jednaki i smanjite očekivanja”, poruka je Slavice.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.