Prati nas

Vijesti

Nacionalno vijeće

’13. mirovina prema radnom stažu, a ne visini mirovine’

Na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe razmatrani su zahtjevi Sindikata i Matice umirovljenika. Vladi su upućeni zahtjevi koji uključuju 13. mirovinu kao trajni dodatak vezan uz staž, majčinski dodatak za majke umirovljene prije 2019. godine te načelni dogovor o udjelu mirovina u plaći.

Objavljeno

|

Koliki će biti iznos 13. mirovine?
Marin Piletić, Jasna Petrović (foto: mv)

Održana je sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a na stolu su bili zahtjevi Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske o 85-postotnom usklađivanju mirovina i uvođenju trajnog dodatka na mirovine prema mirovinskom stažu.

Ministar rada Marin Piletić je izvijestio da je godišnja cijena ovih zahtjeva 1,8 milijardi eura, što je državi trenutno nepriuštivo. Zato su, kaže ministar, Vladi RH putili nekoliko zaključaka. Između ostalog, da se kod sljedeće izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju izmjeni odredba usklađivanja mirovina sa sadašnjih 70-30 u korist povoljnijeg indeksa rasta inflacije ili plaća na 85-15, u odnosu na zahtjev umirovljeničkih udruga koji je bio 100 posto.

Piletić je kazao da je 13. mirovina godišnji dodatak koji bi zamijenio dosadašnje jednokratne dodatke koje je Vlada isplaćivala. Vladi se predlaže uvođenje trajnog dodatka na mirovine koji bi bio vezan uz godine mirovinskog staža, a ne uz visinu mirovine pojedinog umirovljenika. Na taj način će se promovirati duži ostanak u svijetu rada.

Majčinski dodatak svim majkama

Razmotrit će se i mogućnost priznavanja šest mjeseci staža za svako dijete i onima koji su ostvarili mirovinu prije 1. siječnja 2019.

Piletić je naveo kako su tema razgovora bili i statistički pokazatelji oko udjela mirovine u plaći te je postignut načelni dogovor da sveukupna prosječna mirovina u Hrvatskoj bez međunarodnih ugovora iznosi 547 eura, odnosno 47,5 posto prosječne plaće.

13. mirovina najvjerojatnije prije izbora

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović zadovoljna je nekim predloženim rješenjima, ali upozorava da u Sindikatu i Matici nisu zadovoljni brzinom kojom se rješavaju problemi umirovljenika. Zato, zajedno traže da se dogovoreno ostvari prije izbora te izrazila nadu da neće biti potrebe za prosvjedom ako se postigne adekvatan dogovor oko rokova.

Čini se kako je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna zadovoljnija postignutim. Kaže, idu korak po korak te da moraju biti strpljivi zbog izmjena zakona. Posebno je zadovoljna što prijedlozi idu izravno na Vladu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.