Prati nas

Vijesti

Mišljenja čitatelja

’13. mirovina trebala bi iznositi najmanje 1.000 eura’

Dio naših čitatelja s 13. bi mirovinom pokrpao rupe u kućnom budžetom, drugi bi sve stavili na štednju koja im je sada nezamisliva, treći bi opet potrošili na malo luksuza pa bi si priuštili koji dan toplica. Kako bilo, svaki priljev je dobrodašao jer nismo naišli na hrvatskog umirovljenika koji bi nam rekao da je baš zadovoljan iznosom mirovine.

Objavljeno

|

Brojni umirovljenici mogli bi se odreći dosadašnjih primanja kako bi ostvarili pravo na povoljniju nacionalnu mirovinu.
ilustracija: S. Bura/mj

Prema nedavnoj objavi Sindikata umirovljenika Hrvatske, traju ozbiljni pregovori s Vladom RH o 13. mirovini koja bi trebala zamijeniti i zakonski zacementirati dosadašnje jednokratne dodatke, a koji su ovisili o dobroj volji Banskih dvora. Model isplate i iznos još nisu poznati, kao ni ime pod kojim će se 13. mirovina formalizirati. Podsjetimo, riječ je tek o kolokvijalnom izrazu za ono što se u drugim državama zove regresnica ili božićnica. No, što o svemu misle umirovljenici?

Naša čitateljica Silvija smatra da bi 13. mirovina trebala iznositi najmanje 1.000 eura jer bi to umirovljenicima pomoglo da pokrpaju barem kućne izdatke. “Osobno, ja radim kao umirovljenica već pet godina i nikada nisam primila bilo kakvu pomoć od države. Nisam otišla raditi jer želim, nego zato jer moram. Moja mirovina je za 35 godina radnog staža sramotno mala iako sam radila kao knjigovotkinja. Sigurna sam da vlada ima novaca za isplate naših mirovina jer su nas pokrali, a sad bi nam trebali vratiti naš zarađeni novac”, smatra gospođa Silvija.

I gospođu Brankicu 13. bi mirovina obradovala. “Bio bi red da se sjete da mi umirovljenici zaista postojimo. Ne pamtim godinu da se bilo koja Vlada sjetila na tako jedan čin. Pa sada kada se već smatramo Europljanima, zbilja je vrijeme da i mi penzići zaslužimo europsku vladu i konačno bar jedan humani postupak nama”, piše.

Neka nam radije daju 50 eura veću mirovinu

Umirovljenica Mika nije za 13. mirovinu. “Moj suprug za 20 godina staža ima mirovinu od 250 eura. Voljela bih da se svima s tako malom mirovinama ona podigne za 50 eura i da to bude svaki mjesec, a ne 13. mirovina. A ovima sa 700 eura i više neka daju simbolično 25 eura i svi će im biti zadovoljni”, mišljenje je gospođe Mike.

Umirovljenik Zdenko nam piše: “Volimo govoriti kako smo u Europskoj uniji i prihvaćamo sve zakone, pravila i obaveze, ali kad umirovljenicima treba dati veće mirovine, onakve kakve imaju bogatiji u Europskoj uniji, onda više ne vrijede isti zakoni. Baš kao da nismo u EU.”

Umirovljenik Zdravko ljutit je na niz nepravdi pa ga pitanja o 13. mirovine samo dodatno “povlače za jezik”. Tako nam piše: “Najprije riješite nepravdu zvanu penalizacija mirovina. Svi koji su penalizirani kažnjeni su trajno odlaskom u prijevremenu mirovinu, a nisu bili sami tome krivi, već su se nekima raspale firme, tvornice, neki su pak morali zbog bolesti jer su zbog teškog fizičkog rada jedva čekali da se umirove. A ovi sramotni dodaci odnosno božićnice dodjeljuju se voljom pojedinih gradova pa sad neki dobiju, drugi ne. Zar ne živimo u istoj državi? Političari, sramite se”, uzrujan je gospodin Zdravko.

Prvo bi ženu odveo u toplice

Gospodin Zvonko piše nam da ima pristojnu mirovinu, ali samo do stupnja da ima dovoljno za režije i hranu, ali dalje od toga ne ide. “Nekad sam uštedio koju kunu, otkad je euro, ode mi sve. Mislim da bih s 13. mirovinom prvo ženu odveo na dva dana u toplice. Obradovalo bi nas to.”

Gospođa Jadranka povjerava nam da ima 63 godine i zbog politike firme morala je prije tri godine otići u mirovinu. “Radila sam punih 38 godina u istoj firmi, sa srednjom stručnom spremom te sam imala plaću oko 980 eura. Sad sam u prijevremenoj mirovini koja iznosi 550 eura. Živim u Zagrebu, u vlastitom stanu s mužem. Smatram da su mirovine sramotno niske, ali i da je 13. mirovina predizborni trik.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.