Prati nas

Vijesti

Ipak se kreće

Regresnica ili božićnica za umirovljenike: To je gotova stvar, bruse se detalji

Ako pregovori ne ispune očekivanja, Sindikat će najvjerojatnije sam organizirati prosvjede, budući da iz Matice umirovljenika Hrvatske ne dolaze signali da su zainteresirani za takav vid borbe za umirovljenička prava.

Objavljeno

|

Kada stiže predizborni dodatak?
foto: Peggy_Marco/Pixabay

Čini se kako je 13. mirovina kao zakonom zacementirano pravom nadohvat ruke. Naime, pregovori koje vode najveće umirovljeničke udruge s Vladom RH, kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, donekle su urodili plodom.

Od predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasne A. Petrović doznajemo da se 13. mirovina neće zvati doslovno tim imenom, baš kao što se ne naziva ni u drugim europskim državama koje ju isplaćuju. “Ta naknada koja će se isplaćivati jednom ili dva puta godišnje može se zvati godišnjom naknadom, neki to zovu regresnica ili božićnica”, objašnjava nam Petrović.

Ukidanje alimentacije za djedove i bake, pregovori oko penalizacije

“Dobili smo obećanje da će se ukinuti alimentacija za bake i djedove. To je usputni bonus. Sada čekamo da se riješi usklađivanje mirovina. Mislimo da ima mogućnosti. U fokusu nam je i ukidanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje. To je teško 1,1 milijardu eura godišnje. Imamo primjer umirovljenika iz Šibenika koji je penalizacijom oštećen za 80.000 eura” navodi.

Što je s prosvjedima?

Petrović navodi da to ne znači da je Sindikat odustao od prosvjeda, već da pregovori idu dalje, a prosvjedi se odgađaju. Dodaje da će, ako pregovori ne ispune očekivanja, Sindikat najvjerojatnije sam organizirati prosvjede, budući da iz Matice umirovljenika Hrvatske ne dolaze signali da su zainteresirani za takav vid borbe za umirovljenička prava.

Žestoke kritike iz smjera umirovljeničkih stranaka

Ova umirovljenička aktivistkinja komentirala nam je i kritike koje dolaze od ujedinjenih neparlamentarnih umirovljeničkih stranaka. Naime, politička platforma Umirovljenici zajedno učestalo napada borbu za 13. mirovinu, navodeći da bi prioritet trebao biti novi model izračuna mirovina.

Iz nedavnih medijskih priopćenja, čini se da Platforma ima “na zubu” predsjednicu Matice umirovljenika Hrvatske i predsjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, Višnju Fortunu, dok samu Petrović, koja je također u Nacionalnom vijeću, zaobilaze kao izravnu metu.

“Ha, čujte, oni se bore za mjesto u Saboru. Vjerujem da su učestala priopćenja kontraproduktivna. Mislim da njihovi prijedlozi nemaju provedbenu razinu, nerazumljivi su u provedbenom smislu za razliku od rješenja koje su predložile neke druge stranke”, navodi Petrović pa dodaje: “A što je 13. mirovina, ako nije jednokratno izvanredno usklađivanje? Hoće li ona biti prilagođena siromašnijima s nekim drugim postotkom i iznosom? To je stvar pregovora koje još vodimo. Za desetak dana ćemo znati.”

“Mijenja se Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe, uspjeli smo i pokrenutu promjenu Zakona o obveznim odnosima u smislu ugovora o uzdržavanju, mi smo tamo gdje trebamo biti i popravljamo stvari”, zaključuje predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.