Prati nas

Mozaik

Dugovječnost

Dalmatinke dugo žive: ‘Tajna je u dobrim muževima i opuštenosti’

‘Mi svoje frustracije nesebično dijelimo s onima koji žele i ne žele čuti. I to nam vjerojatno produljuje život premda našoj okolini skraćuje’, jedno je od objašnjenja.

Objavljeno

|

Kako dugovječnost žena s obale Hrvatske uspoređuje s muškarcima i drugim stanovnicima Hrvatske? Koji su faktori koji se pripisuju dugovječnosti dalmatinskih žena? Kako mentalitet i životni stil utječu na dugovječnost žena u Dalmaciji?
ilustracija: S. Bura/mj

Ona u prosjeku živi dulje od njega. Radi, brine o djeci i kući, što bi se reklo – cili dan nije stala. No, žene s mora dugovječnije su od muškaraca, ali i ostalih stanovnika Hrvatske. U prosjeku dožive više od 81 godine, javlja RTL.

“Bit će jedu ribu, ali žene su ovdje malo više otvorenije. Možda ovdje muškarci žive malo više stresno nego žene. Jer Dalmatinkama je što na umu to na drumu, to sve iziđe vanka i možda tako nema nekog velikog stresa”, kaže Željka Višić, prodavačica na ribarnici.

“Njima je malo relaksiran način života. Tu je odlična prehrana, sunce, sve je laganini. Zašto bi se živcirali oko ičega, samo se mogu opustiti”, kaže Tihana Stojsavljević, košarkaška reprezentativka. “I zrak, žene stare su uvijek bile na zraku i živjele bolje nego po gradu”, kaže Asja Šupić iz Splita.

Muškarci, dakle oni koji će živjeti kraće, navodno, znaju tajnu. “Zato što imaju dobre muževe. Muški su dobri, slušaju svoje žene, ne ljute ih i normalno da moraju dugo živjeti. Zato mi partimo malo ranije”, govori Jure Kegalj, prodavač na ribarnici. “Možda smo mi u Dalmaciji više vanka pa one imaju svoj mir, I tako. Brod, iša sam jučer u ribe imala je mir cili dan”, kroz šalu će Renato Radić iz Splita.

No, nema tu mira – jer upravo je dalmatinska mater sinonim za težak I naporan život bez predaha. “Ionako je tragičan položaj dalmatinske žene u zadnjih 20 do 30 godina. Kako je postao običaj da klinci uopće ne odlaze iz kuće, njoj je samo gore. Jeste li vi sigurni da je to ozbiljno istraživanje? Jer meni rezultat tog istraživanja ne zvuči ozbiljno”, govori kroz šalu Ivica Ivanišević, novinar i pisac.

Ozbiljno ili ne, u Dalmaciji je poseban mentalitet. Što možda stvarno pomaže kod čuvanja živaca. “Mi smo poznati kao ljudi koji nisu zakopčani, koji ne drže emocije za sebe, koji se ne ustručavaju vikat kad treba i ne treba. Mi burno reagiramo i time dio frustracija koja nas izjedaju širimo okolo. Mi svoje frustracije nesebično dijelimo s onima koji žele i ne žele čuti. I to nam vjerojatno produljuje život premda našoj okolini skraćuje”, dodaje Ivanišević.

Uz to, žene više paze i na prehranu, a uz ugodnu klimu više se i kreću. “Ovdje će vas jednostavno vrijeme I sunce izmamiti tako da ćete biti aktivniji, prošetati, preskočiti dio kad idete autom, to u kontinentu nije slučaj iz praktičnih razloga. U prosjeku muškarci su u statistici znatno poročniji od žena I svi ti poroci ostavljaju traga na ovim podacima”, govori Olja Martinić, nutricionistkinja.

Podneblje je slično, no Španjolke žive čak sedam godina dulje od Dalmatinki. “Na dužinu životnog vijeka utječe I genetika, to je jedan od faktora koji se uzima ozbiljno. A drugi može biti I način kako se nosimo sa stresom. Očito Španjolke znaju neku tajnu ili možda bolje plešu, lakše se nose sa stresom nego što to rade žene u priobalju”, dodaje Martinić za RTL.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.