Prati nas

Vijesti

Detalji

Doznali smo početni iznos 13. mirovine, hoće li sjesti do kraja godine?

Ključni su zahtjevi obuhvatili 13. mirovinu, povoljniji model usklađivanja mirovina te majčinski dodatak za majke umirovljene prije 2019. godine. Model 13. mirovine zamišljen je kao umnožak godina staža i definirane vrijednosti godine u eurima.

Objavljeno

|

Kada stiže predizborni dodatak?
foto: Peggy_Marco/Pixabay

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe učinjeni su pomaci u smjeru ispunjenja zahtjeva najvećih umirovljeničkih udruga – Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske.

Naime, oblikovani su zahtjevi prema Vladi RH, a među njima su 13. mirovina, povoljniji model usklađivanja mirovina i majčinski dodatak za majke umirovljene prije 2019. godine. U razgovoru s predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), Jasnom A. Petrović, doznali smo da je zahtjev za 13. mirovinom preciziran kao umnožak godina staža i definirane vrijednosti godine u eurima.

Taj dodatak mirovini, koji se u različitim državama zove različito (božićnica, regresnica…), ulazi u mirovinu za razliku od socijalnih dodataka koji su umirovljenicima isplaćivani kao inflacijski ili energetski dodaci. “Ludila sa socijalom je dosta, dosadašnji dodaci su poništavali trud i rad srednje klase”, kaže Petrović.

Iako je Sindikat inzistirao da početna vrijednost godine staža bude najmanje 10 eura, po svoj će se prilici u prvoj godini krenuti s upola manje. “Ne znamo hoće li to biti pet ili četiri eura, a druge godine bi to trebalo biti više. Recimo, netko ima 30 godina staža i to se pomnoži s pet eura. To znači da bi trebao u prvoj godini dobiti 150 eura, a svake iduće godine iznos bi trebao rasti.“

Jasna A. Petrović, Marin Piletić i Višnja Fortuna nakon sjednice Vijeća (foto: SUH)

Petrović napominje da je početni iznos od pet eura po godini staža premalen. “Da, sviđa nam se taj model, ali smatramo da bi 10 eura bilo minimum koji bi nas zadovoljio. No teško je da će to proći.”

Zakon, a ne uredbe

Podsjetimo, ministar je rekao da nema proračunskih uvjeta za isplatu 13. mirovine do kraja godine, budući da bi za navedene zahtjeve trebalo osigurati 1,8 milijardi eura, no Petrović upozorava da to nije točno. “Riječ je o birokratskoj podvali. Računali su kao da bi 13. mirovina trebala iznositi puni iznos redovne mirovine, ali rijetko koja zemlja je na taj način krenula. Namjerno su računali puni iznos.”

U svemu joj je, kaže predsjednica SUH-a, izuzetno važno pitanje rokova. Zbog toga su predstavnici umirovljenika inzistirali na pokretanju zakonodavnih procedura kako ovi zahtjevi i njihova realizacija ne bi ovisili o izbornom rezultatu. “Oko toga je bilo napeto, no ministar je kazao da će se založiti na sutrašnjoj sjednici Vlade.”

Ipak, iako su mnogi očekivali da će 13. mirovina sjesti već ove godine prije Božića, Petrović nije tako optimistična. Naime, izmjena zakona traje, a sve drugo ne bi imalo jamstvo trajnosti i zagarantiranog prava. “Ove godine? Ne očekujem to. Nismo željeli da se uredbom riješi još jedan socijalni dodatak. Tražimo normalnu zakonodavnu proceduru i ugradnju naših zahtjeva u zakon. To nam daje jamstvo održivosti“, kaže.

A što je s depenalizacijom?

Dodaje da je ministar Piletić nastupao u ime Vlade i u njeno ime nije želio prihvatiti četvrti zahtjev. Riječ je o ublažavanju penalizacije koju traži puno umirovljenika jer se smatra jednom od najvećih nepravdi nanesenih umirovljenicima koji su prije vremena potjerani u mirovinu. “Tražila sam da se taj zahtjev također sutra (četvrtak, 30. studenog) predoči Vladi, ali u ime Sindikata i Matice”, kazala nam je Jasna A. Petrović.

Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe od 2010. djeluje kao savjetodavno i stručno Vladino tijelo. Funkcionira po bipartitnom modelu na način da su članovi Vijeća predstavnici Vlade RH i predstavnici najvećih umirovljeničkih udruga; Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.