Prati nas

Povjerljivo

novac kvari ljude

Gordana (70): ‘Sestra me se radije odrekla, nego da mi vrati dug’

Umirovljenica Gordana (70) je, ni kriva ni dužna, ostala bez podrške najuže obitelji. Za sve je kriv novac koji je posudila sestri u vrijeme dok su još aktualne bile njemačke marke. Sada, kad je gospođa Gordana u velikim financijskim problemima, njezina sestra se potpuno oglušila na svaku zamolbu da vrati dug.

Objavljeno

|

Gospođa Gordana, 70-godišnja žena, dijeli svoju tužnu priču o svađi s deset godina starijom sestrom zbog dugovanja. Sukob je eskalirao, a nećakinje osporavaju dug, nazivajući ga 'sićom'. Pismo o obiteljskim nesuglasicama i financijskim problemima.
ilustracija: S. Bura/mj

U uvodu pisma koje nam je poslala, 70-godišnja gospođa Gordana piše da ima sestru koja je deset godina starija od nje te da ne može vjerovati u kakvu je svađu upala samo zato što traži povrat duga koji je davno nastao.

“Svojevremeno sam sestri posudila 700 njemačkih maraka. Bilo me sramota tražiti je da mi vrati dug, ali sada sam upala u velike financijske probleme pa sam joj rekla da je došlo vrijeme da mi se oduži. Napominjem da mi je i suprug ove godine prigovarao zašto ne inzistiram da mi vrati taj novac”, piše nam.

Potom je objasnila da su nakon pitanja o povratu dugu krenuli nesnosni problemi, a sestra joj se više uopće ne želi javiti na telefon i spor ne mogu mirno rješavati dijalogom. “Sestra živi u drugom gradu i ne javlja se više na telefon. Sada su na scenu stupile njezine dvije kćeri. One ne žele ni čuti za vraćanje duga, izmislile su priču da sam ja taj novac sestri poklonila, i još kažu ‘od srca’. Vrijeđaju i mene i moju obitelj i nazivaju nas kojekakvim imenima”, doznajemo od očajne gospođe Gordane.

Prisvojile i obiteljski grob

“Prevarom su na sebe prepisale i obiteljski grob, bez ostavinske rasprave. Govore da je dug koji tražim ‘sića’, ali kad tražim povrat, onda ne daju. Žao mi je što imam takvu sestru i što je dopustila da njezine kćeri tako postupaju. I one su već odrasle osobe, jedna je blizu 60 godina, a druga ima pedeset. Obje su školovane, jedna radi u državnoj ustanovi, a druga u banci. Nikad nisam ni pomišljala da ću tako nešto strašno doživjeti od svojih bližnjih.”

“Nije se u narodu bez veze govorilo: Sa svojima nemaj nikakvog ozbiljnog posla, s njima samo možeš pojesti i popiti. To je istina, jer ja sam danas jedna prevarena i razočarana sestra”, zaključila je svoje povjerljivo pismo gospođa Gordana. Pita, što biste vi učinili na njenom mjestu? Kako biste se postavili?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.