Prati nas

Vijesti

Hrelja brani mirovinsku reformu: ‘Počelo se prerano dramiti’

Vladine najave o reformi II. mirovinskog stupa izazvale su žestoke kritike oporbe koja optužuje vlast za zadiranje u džepove građana i potencijalnu nacionalizaciju mirovinske štednje.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja brani Plenkovićevu mirovinsku reformu. Na optužbe o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa odgovara da se negdje mora ulagati te da su reakcije oporbe - pretjerano dramljenje.
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Vladina najave reforme II. mirovinskog stupa izazvala je burne kritike oporbe koja već danim poručuje da će vladajući na taj način zavući ruku u džepove građana ili nacionalizirati kapitaliziranu mirovinsku štednju.

Naime, Vlada namjera propisati obavezni mirovinski fondovi moraju prenijeti pet posto svoje neto imovine u alternativni investicijski fond koji će imati državnu garanciju. Riječ je o nesigurnoj novini na svjetskoj razini, napominju oporbenjaci i ističu da je mogućnost zloporaba enormna.

No saborski zastupnik Silvano Hrelja, donedavni član Hrvatske stranke umirovljenika, misli da se je reakcija oporbe preuranjena. “Mislim da smo počeli dramiti prerano. Ne da nemamo ni zeca ni ribu za ručak, nego još nemamo ni štednjak. Stvaraju se pretpostavke da se napravi jedan fond koji je u ovom trenutku kamen spoticanja. Oko toga se najviše glođemo jer bi se sve ostalo više ili manje složili. Svi su rekli da su te reforme dobre osim tog detalja”, rekao je u programu javne televizije.

Podsjetio je kako su fondovi i dosad ulagali u hrvatsko gospodarstvo te da su i gubili i dobivali. “Od početka mirovinske reforme, drugi mirovinski stup je trebao biti potpora razvoju gospodarstva. Tko kaže da sutra nećemo napraviti posebnu firmu i reći: fondovi, investirajte u hidroelektrane”, zapitao se.

“Znamo li da obvezni mirovinski fondovi i sada ulažu alternativne investicijske fondove, bez državne garancije – što je još rizičnije i pokazatelji su zasad – sasvim dobri”, ustvrdio je Hrelja koji kaže da se ulagati mora jer su obveznice na najnižoj razini.

“Obveznica od jedan posto neće ni za 20 ni za 40 godina donijeti onaj prinos koji mi danas imamo. Svi oni koji su 21 godinu uplaćivali prosječno, danas imaju 43 posto uz dva velika pada. Jedan 2008., i jedan za vrijeme pandemije COVID-19. To tako jednostavno funkcionira i mi ne možemo biti skeptici prema svemu”, zaključio je Hrelja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.