Prati nas

Vijesti

Komšiluk

I nakon smrti penzija! Obitelji u BiH masovno ne odjavljuju mirovine

Unatoč 30-dnevnom roku za prijavu smrti, mnogi članovi obitelji ignoriraju zakon i nelegalno prisvajaju mirovine.

Objavljeno

|

Što se događa s 13. mirovinom? Kada će biti isplaćena 13. mirovina? Koliko će iznositi 13. mirovina?
foto: Daniel Miguel/Scopio

Namjerno ili ne, prešućivanjem smrti umirovljenika, nesavjesni nasljednici za samo deset mjeseci ove godine iz budžeta Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske izvukli su više od 23.000 eura.

Iako službeni akti kažu da je rok za prijavu 30 dana, najbliži članovi obitelji preminulih umirovljenika godinama se oglušuju na slovo zakona i uživaju u mirovinama koje im zapravo ne pripadaju.

“Kod ukupno 59 korisnika došlo je do preplate mirovine uslijed neblagovremenog prijavljivanja smrti korisnika. Po toj osnovi došlo je do preplate penzije u ukupnom iznosu od 45.784,58 KM (23.387 eura)”, istaknuli su u Fondu PIO.

Prema podacima nadležnog Fonda, i u ranijim godinama zabilježen je veliki broj ovakvih slučajeva pa je tako lani 76 nasljednika u džepove stavilo više od 43.000 eura, dok je u 2021. godini iz budžeta Fonda izvučeno više od 47.000 eura u 50 sličnih situacija.

U Fondu za “Nezavisne novine” navode da su u svim slučajevima preplate pokrenuti postupci povrata nepripadajućih sredstava, a kada je riječ o slučajevima iz ranijih godina, Fond je u velikoj mjeri uspio izvršiti povrat.

Najveći broj preplata mirovina bilježi se zbog neblagovremenog prijavljivanja smrti koje se odnose na korisnike sa prebivalištem izvan Republike Srpske, dok to nije problem za umirovljenike koji žive u Srpskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, jer Fond ima potpisan sporazum o korištenju podataka iz druge kopije matične knjige umrlih, a slične ugovore ima i sa fondovima i zavodima iz zemalja okruženja.

Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja umirovljenika Republike Srpske, istakao je kratko za “Nezavisne novine” da mu nisu poznati takvi slučajevi, ali i da takvi nesavjesni nasljednici bacaju mrlju na časne umirovljenike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.