Prati nas

Vijesti

Rad i dugovječnost

Srbijanski umirovljenici u mirovinu uživaju sve duže i duže

U 2008. godini i žene i muškarci su u prosjeku koristili starosnu mirovinu do navršenih 75 godina, a 2022. godine muškarci su koristili starosnu mirovinu do 78., a žene do 79. godine života.

Objavljeno

|

Istraživanje o upotrebi mirovina u Srbiji: Statistika pokazuje produžavanje upotrebe mirovina, s naglaskom na značajnom doprinosu žena. Uporedni podaci iz 2008. i 2022. godine otkrivaju produženje radnog staža, promenu dobne granice za mirovinu i razlike među različitim kategorijama korisnika. Detaljan pregled trendova u upotrebi mirovina u Srbiji
ilustracija: S. Bura/mj

Mirovine se u Srbiji sve duže koriste, pokazuju podaci Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO), prema kojima su starosni umirovljenici 2008. godine mirovinu koristili 15,5 godina, a prošle godine 19 godina, piše Politika.

Istovremeno, kako stoji u posljednjem broju “Glasa osiguranika”, glasila Fonda PIO, žene su više doprinijele dužem korištenju mirovina, budući da su u 2008. godini starosnu mirovinu koristile u prosjeku 16 godina, a 2022. godine 21 godinu. Prosjek za muškarce 2008. godine bio je 15, a prošle godine 17 godina.

Kada je riječ o prosječnom stažu korisnika starosne mirovine, on je 2008. godine iznosio 33 godine za muškarce i 27 godina za žene, a 15 godina kasnije muškarci su u prosjeku imali godinu više staža, odnosno 34 godine, a žene 30 godina, što znači da su radile u prosjeku tri godine duže od onih koje su otišle u mirovinu 2008. godine.

U skladu s tim podacima, statistika pokazuje i pomicanje dobne granice starosnih umirovljenika kojima je pravo na mirovinu prestalo smrću. U 2008. i žene i muškarci u prosjeku su koristili starosnu mirovinu do navršenih 75 godina, a 2022. godine muškarci su koristili starosnu mirovinu do 78., a žene do 79. godine života.

Razlike postoje i u pojedinim kategorijama osiguranika pa tako najviše staža imaju starosni umirovljenici iz kategorije zaposlenih (radnika). Tako su u 2022. muškarci u prosjeku imali 36 godina staža, a žene 32 godine staža. Najmanje staža su imali starosni umirovljenici iz kategorije poljoprivrednih osiguranika, muškarci u prosjeku 22 godine staža, a žene 18 godina radnog staža. Muškarci korisnici starosne mirovine iz kategorije samostalnih djelatnosti u prosjeku su radili 33 godine, a žene 29 godina.

S druge strane, među korisnicima starosne mirovine najdugovječniji su poljoprivrednici koji su, prema podacima za prethodnu godinu, mirovinu primali u prosjeku 17 godina za muškarce i 23 godine za žene, a i poljoprivrednici i poljoprivrednice koristili su starosnu mirovinu do prosječne 83 godine života.

Bivši radnici mirovinu su koristili do 78. godine života, muškarci u prosjeku 17 godina, a žene 21 godinu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.