Prati nas

Vijesti

Novac

Je li Vlada krenula u nacionalizaciju naše mirovinske štednje?

Mirovinski fondovi trenutno upravljaju s dvadeset milijardi eura štednje građana. Novi državni fond preuzeo bi milijardu, ali malo je onih koji bi dobrovoljno svoj novac povjerili na upravljanje državi.

Objavljeno

|

Kako ostvariti nacionalnu mirovinu?
foto: Photo Mix/Pixabay

“Omogućavanje uvođenja obveze ulaganja od ukupno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond”, tako je u četvrtak resorni ministar Marin Piletić građane informirao kako će svaki dvadeseti euro njihove mirovinske štednje biti prebačen u novi – investicijski fond.

Kako javlja Nova TV, ništa manje kriptičan nije bio ni premijer Andrej Plenković u nedjelju. “Riječ je o mogućnosti da se osnuje jedan alternativni investicijski fond i to će proći dva čitanja u Saboru pa ćete čuti detalje”, dodao je. No, ključni detalj jest tko će tim alternativnim fondom upravljati i odlučivati u što će se uložiti novac građana, a to će, po svemu sudeći, biti država.

Nacionalizacija mirovinske štednje građana tema je koja se već godinama vrti u hrvatskom političkom prostoru pa mnogi strahuju kako je osnivanje ovakvog državnog investicijskog fonda zapravo prvi korak k ostvarenju tog scenarija. Oporbi je, sudeći po izostanku reakcije, ovaj Vladin plan posve promaknuo, ali je u Udruzi članova mirovinskih fondova već upaljen – crveni alarm.

“To je privatna imovina građana i mi ne vidimo kako je to različito. Je li različito da se pet posto nacionalizira ili pet posto se preusmjeri u nekakav državno garantirani fond”, komentirala je za Novu TV Vedrana Pribičević iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Kakve su najavljene izmjene zakona u Hrvatskoj, posebno u vezi s drugim i trećim mirovinskim stupom, te kakve promjene se očekuju u tim stupovima? Koje su argumente članice Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova iznijele u vezi s potrebom za očuvanjem drugog mirovinskog stupa i kako demografski trendovi utječu na mirovinski sustav u zemlji?
Vedrana Pribičević (scr: HRT)

Mirovinski fondovi trenutno upravljaju s dvadeset milijardi eura štednje građana. Novi državni fond preuzeo bi milijardu, ali malo je onih koji bi dobrovoljno svoj novac povjerili na upravljanje državi. “Veliki rizik za korupciju jer vi možete onda vrlo jednostavno natjerati mirovinske fondove da uplate novac u taj mistični fond koji će onda ulagati po svom nahođenju”, naglasila je Pribičević.

Vlada je lani podržavala ulaganje mirovinskih fondova u Fortenovu, ali ga strani upravitelji fondova na koncu nisu odobrili. Slučajno ili ne, ovaj novi – alternativni – investicijski fond takvo odobrenje više neće trebati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.