Prati nas

Vrt

Vjerni pratitelji

Jednom posađeni narcisi pratit će vas kroz cijeli život

Među europskim vrtlarima, narcisi su postali popularni još u 16 stoljeću da bi do 19. stoljeća postali dijelom svake uglednije zbirke proljetnica.

Objavljeno

|

Narcisi, poznati i kao sunovrati, predstavljaju pouzdane proljetnice koje vrtlari često smještaju u skupinu 'biljke za cijeli život'. Ovi cvjetovi zahtijevaju minimalnu njegu, a kad se posade u mladosti, cvast će se pojavljivati iz godine u godinu, čineći radost ne samo vama, već i vašoj djeci i unucima.
foto: Wasim Muklashy/Scopio

Narcisi ili sunovrati su jedne od najpouzdanijih proljetnica. Vrtlari ih često stavljaju u skupinu takozvanih plants for life (eng., biljke za cijeli život). Iz zaista, posadite li u mladosti, uz minimum njege, a ponekad i posve bez njege, cvasti će iz godine u godinu. Ne samo vama, već i vašoj djeci i unucima.

Uz to dobro rastu u posudama, na obrubima gredica i na travnjacima; sa širokim rasponom cvjetnih oblika, formi i veličina. Pristaju u svaki vrt; od najmanjeg do najvećeg. U hrvatskim tradicijskim vrtovima posebno mjesto zauzima snježno bijeli pjesnikov narcis, botaničarima poznat kao Narcissus poeticus, a među narodom znan i kao “božja ovčica”. Svakom vrtlaru i vrtu treba narcis, rekli bismo!

Točno podrijetlo imena Narcis nije poznato, ali često se povezuje sa starogrčkom riječju narkō (ναρκῶ, učiniti oduzetim) i mitom o mladiću tog imena koji se zaljubio u vlastiti odraz.

Kada saditi narcise?

Idealno vrijeme za sadnju narcisa u našem podneblju je kasni rujan, ali nećete puno pogriješite ako ih posadite i prije velikih smrzavica, posebno u ovako toploj godini. Važno je prilikom kupovine odabrati što je moguće krupnije lukovice, čvrste na dodir, bez znakova plijesni i bolesti.

Gdje saditi narcise?

Preferiraju sunčane pozicije, no neki kultivari će dobro rasti i u polusjeni. Vole ocjedita tla. Izbjegavajte ih saditi na mjestima na kojima se zadržava voda kao i područja u vrtu koja su u dubokoj sjeni. Planirajte sadnju u grupama, jer su prirodne grupice narcisa uvijek ljepše od individualno posađenih biljaka.

Priprema tla

Prije sadnje preštihajte tlo kako biste ga razrahlili i razbili kompaktne komade, posebno ako se radi o ilovastom tlu. Uklonite korov. Izdašno dodajte zreli kompost ili stajnjak, vilama ga ukopajte i pomiješajte s tlom. Dodajte mineralno gnojivo uravnoteženog NPK omjera prema uputama na pakiranju.

Božje ovčice (foto: Alicja/Pixabay)

Sadnja

Sama sadnja je brza i jednostavna. Obavezno pazite na dubinu sadnje slijedeći pravilo: Dubina iskopane jamice za lukovicu mora biti jednaka trostrukoj visini lukovice. Nakon sadnje dobro zalijte. I to bi trebalo biti sve od zalijevanja narcisa, osim ako se ne dogode iznimno suhi periodi tijekom sezone rasta. Tada se pobrinite za vlagu u tlu.

Prihranjivanje

Nove lukovice trebale bi dobro cvjetati tijekom prve godine, ali nakon toga, posebno u siromašnijim tlima, može im koristiti prihranjivanje u proljeće, baš kad lišće počne izbijati. Dodajte uravnoteženo NPK gnojivo ravnomjerno ga posipajući po površini gredice, a prema uputama na pakiranju.

Malčiranje

Nanesite debeli sloj organskog malča u jesen ili proljeće kako biste spriječili rast korova i zadržali vlagu u tlu.

foto: Soop kim/Unsplash

Uklanjanje ocvalih cvjetova

Općenito je najbolje ukloniti ocvale cvjetove nakon cvatnje. Tako biljka neće trošiti energiju na stvaranje sjemena, već će je uložiti u lukovice koje će cvasti iduće sezone.

Dijeljenje starih grmova narcisa

Narcisi su dugovječne biljke, a grmovi će se polako širiti tijekom vremena kako budu rasle nove lukovice. Međutim, postanu li suviše zbijeni, to bi se moglo odraziti na cvatnju. U tom slučaju jednostavno iskopajte cijelu skupinu, podijelite je u manje skupine lukovica i presadite na nekoliko novih mjesta, na dubinu tri puta veću od visine lukovice. Ovo možete učiniti tik prije no što list usahne ili u proljeće nakon što krenu izbijati vršci listova iz tla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.