Prati nas

Vijesti

U eurima

Koliko se razlikuju starosne mirovine u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori?

Inflacijski pritisak bacio je umirovljenike na egzistencijalno dno gotovo u cijeloj Europi. Stoga ne čudi da je u programu svih vlada stabiliziranje standarda umirovljenika.

Objavljeno

|

Umirovljenici kopaju po kontejneru
ilustracija: S. Bura/mj

Gotovo sve države u regiji najavile su povećanje mirovina, a sva ta povećanja u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine. Kolike su trenutno mirovine u tim bivšim jugoslavenskim republikama, pogledajte u kratkom pregledu koji je objavio Blic.

Hrvatska – 436 eura

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi oko 36 posto prosječne plaće. Mirovine su u Hrvatskoj u rujnu porasle za 8,4 posto, što je ujedno i najveće povećanje mirovina u Hrvatskoj te najveće u posljednje 24 godine. Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine. Prosječna starosna mirovina u Hrvatskoj iznosi 436 eura, dok su obiteljske i invalidske mirovine niže i do 100 eura.

Srbija – 341 euro

Nakon povećanja od 5,5 posto u listopadu ove godine, prosječna mirovina u Srbiji iznosila je 341 euro. Najniža mirovina za ovaj mjesec iznosila je 186 eura za umirovljenike iz kategorije zaposlenih i samostalnih djelatnosti, a 146 eura iz kategorije poljoprivrednika. Maksimalni iznos mirovine za listopad 2023. iznosio je 1.712 eura. Kako je već nekoliko puta najavljeno, povećanje mirovina slijedi od siječnja, a tada će mirovine skočiti za 14,8 posto.

Crna Gora – 464 eura

Vlada Crne Gore prije nekoliko mjeseci donijela je odluku o povećanju mirovina za 5,5 posto od rujna, a prije toga mirovine su u toj zemlji usklađivane još dva puta u veljači, svibnju, a zatim u spomenutom rujnu. Rast u veljači iznosio je 2,5 posto, zatim 8,1 posto u lipnju i 5,5 posto u rujnu. (Tako je prosječna starosna mirovina za rujan skočila na 464 eura, op.mv.)

“Na taj će način minimalna mirovina biti gotovo 300 eura. To će biti dvije trećine minimalne plaće i to je bilo naše obećanje da ćemo ove godine doći na tu razinu. To je očit napredak u odnosu na ono što smo zatekli”, rekao je ministar financija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade u rujnu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.