Prati nas

Vijesti

Siromaštvo umirovljenika

Umirovljenica Mila plete čarape i prodaje ih na cesti da bi preživjela

Cijene su ovog rujna u odnosu na prošlogodišnji bile više za 4,1 posto. No hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su i više od toga – čak 6,3 posto.

Objavljeno

|

Umirovljenica Mila prodaje čarape na ulici kako bi preživjela.
Mila Dunić (scr: N1)

Inflacija jenjava, ali se cijene osnovnih životnih namirnica ne vraćaju na staro. Naprotiv, sve više rastu. Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u FBiH prošlog mjeseca iznosila je oko 1.534 eura. Od države nema pomoći, javlja N1.

Iz dana u dan odlazak u kupovinu sve je veći izazov za građane Bosne i Hercegovine. Pogotovo starije. Nisu rijetki ni umirovljenici koji, iako bi trebali uživati ​​u plodovima dugogodišnjeg rada, dodatno rade kako bi preživjeli. Mila Dunić tako koristi jesenje zrake sunca kako bi isplela koju čarapu više i povećala svoj skromni kućni budžet prodajom na ulicama Sarajeva.

“Joj, da ovo ne radim, ne bih mogla živjeti. Gledam kako razvući do kraja mjeseca”, kaže Mila kojoj ostaje 270 eura kad poplaća režije.

“Što mogu kupiti, kupit ću. Što ne mogu…” kaže druga umirovljenica i odmahuje rukom. Sarajlija u prolazi nudi optimizam. “Nije bogat onaj koji ima, već onaj koji zna živjeti s onim što ima. Promijenit ne možemo”, objašnjava.

Čini se da se prije 15 godina bolje živjelo s puno manje novca. U 2008. godini minimalna plaća iznosila je 175 eura, a za hranu je trebalo izdvojiti 204 eura. U 2023. godini minimalna plaća iznosi 304 eura, a za hranu je potrebno gotovo 664 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.