Prati nas

Vijesti

Revolucija

Njemačka: Nagrada za zaposlene umirovljenike do 10.000 eura godišnje

Budući da će generacija bejbibumera idućih godina odlaziti u mirovinu, mnoga će radna mjesta u Njemačkoj ostati nepopunjena. Tamošnji ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) stoga želi revolucionirati mirovine.

Objavljeno

|

Mogu li umirovljenici raditi u Njemačkoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon oko 45 godina staža neki radnici jedva čekaju odlazak u mirovinu. Međutim, ako nemate dovoljno novca ili želite nastaviti dobro zarađivati, možete nastaviti raditi. Stoga, njemački ministar gospodarstva želi potencijalne umirovljenike u Njemačkoj poticati da rade duže i tako popune praznine koje se mogu pojaviti na tržištu rada, javlja Fenix magazin.

Prijedlog ministra je isplata pozamašnih nagrada umirovljenicima koji nastave raditi. Konkretno, radi se o doprinosima poslodavca za mirovinsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Ako se mirovinska revolucija kojoj Habeck teži stvarno dogodi, one bi se trebale isplatiti izravno kao bonus. Za starije osobe to znači dodatnih 10,6 posto na bruto plaću.

Kako pišu njemački mediji, udio mirovinskog osiguranja iznosi punih 9,3 posto bruto plaće. Povrh toga dolazi osiguranje od nezaposlenosti od 1,3 posto. Prosječni primatelji primali bi oko 5.000 dodatnih godišnje. Moguće je po godini primiti najviše 9.285 eura.

Međutim, mirovinska revolucija ne bi svima dala prednost. Prijedlog ministra gospodarstva Habecka odnosi se samo na one koji su dostigli standardnu ​​dob za odlazak u mirovinu. Iz ove mjere su isključeni oni koji su u mirovinu otišli prije vremena ili oni koji su zbog raznih propisa prestali raditi ranije od planiranog.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.