Prati nas

Vijesti

Oštro

Petrović: Špiku i Grujića ne razumiju ni članovi njihovih obitelji, love fotelje

‘Oni bi rado umjesto ‘umirovljeničkih pudlica’ bili u Nacionalnom vijeću. Jest da to nije saborska fotelja, ali je vidljiva drvena stolica, pa možda s nje lakše odskoče na saborsku plaću’, navodi šefica Sindikata.

Objavljeno

|

Jasna Petrović odgovara Milivoju Špiki
Jasna A. Petrović (scr: HRT)

“Hoće li, kao obično, pred izbore, svaka malo jača politička opcija pridobiti ‘svoju’ umirovljeničku stranku?” Pita se to u uvodniku novog Glasa umirovljenika Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske odgovarajući na nasrtaje Platforme Umirovljenici zajedno.

“Tako je godinama Hrelja bio priljubljen uz SDP i dobivao zajamčeno mjesto na vrhu izborne liste i doživio 18 godina saborskog staža, da bi se onda prebacio u glasača HDZ-a. HSU, pak, kao najjača umirovljenička stranka, ali s relativno nevidljivim političkim rejtingom, možda jedina ima mogućnost naći kvalificiranog mladoženju”, analizira Petrović.

“Možda najspektakularniji sporazum ostvario se pred prošle izbore neparlamentarne Stranke umirovljenika Lazara Grujića i Bernardićevog SDP-a prije raspada, ali kad ih je Bernardić prevario, brzo su se prebacili na Domovinski pokret i Škoru i – opet ostali bez fotelje.”

“Čačić je pred izbore brzo osnovao HNS-ovu umirovljeničku stranku, a i inače, i prije je tako bilo uobičajeno. Sve stranke imaju neku svoju: Zoki je imao Hrelju, Karamarko Špiku, HSS ima svoje penziće… To je brend budućnosti, to da imaš svoju ‘bijelu glavu’, svoju sivu panteru kao mamac za glasove umirovljenika. I onda kad ideš pogledati što takve umirovljeničke strančice nude ili traže (baš svejedno!), zaboli te glava jer je teško razumjeti njihove računice”, navodi predsjednica SUH-a.

“Program im je populistički”

“Tako je relativno friška Politička platforma Umirovljenici zajedno, koju čine Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika, izradila populistički program koji vjerojatno ni njihovi najmiliji članovi obitelji ne razumiju. Primjerice, kažu kako nije normalno da ‘osobe umirovljene prije 15 ili 20 godina uz puni radni staž imaju mirovinu 450–500 eura umjesto minimalno 750 eura koliko bi po našem prijedlogu trebali imati, baš kao što po istim uvjetima otprilike imaju umirovljenici koji posljednjih godina odlaze u mirovinu’. Umirovljenici zajedno traže ‘ponovni izračun mirovina na bazi 75-80 posto neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života uz AVM od 18,5 eura što za puni radni staž od 41 godine daje najmanju mirovinu od 750 eura’. Doista nam je teško razumjeti što je s time pisac htio reći.”

“I oni bi htjeli biti pudlice”

“No, sve to postaje i zabavno, jer bi ovi združeni umirovljenici koji se svađaju sa HSU-om i umirovljeničkim udrugama, pa i sa solistom Hreljom, htjeli biti članovi Nacionalnog vijeća, jer su jednom za vrijeme Kosorice i bili pa na njega polažu autorsko pravo. I što sad kad su tamo samo dvije najveće umirovljeničke udruge, koje uopće nisu u lovu na saborske fotelje! To bi bilo kao da Radnička fronta zatraži od Vlade da i oni sudjeluju u Gospodarskom socijalnom vijeću, a možda i u kolektivnim pregovorima.”

“I tako su sada novine pune samozvanih genijalaca, koji više ne znaju s kojom političkom strankom raspravljaju, pa niti što zapravo traže, ali bi rado umjesto ‘umirovljeničkih pudlica’ bili u Nacionalnom vijeću. Jest da to nije saborska fotelja, ali je vidljiva drvena stolica, pa možda s nje lakše odskoče na saborsku plaću. Tako vam je to, dragi čitatelji”, zaključuje Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.