Prati nas

Vijesti

Zavist ili nepravda?

Podizanje dijela mirovina podijelilo je i crnogorske umirovljenike

Vlada Crne Gore planira povećati minimalne mirovine s 300 na 450 eura. Neki ističu nepravednost povećanja mirovina samo za dio umirovljenika, dok vlast tvrdi da se fokusira na najugroženije.

Objavljeno

|

Umirovljenici u sukobu zbog najave povećanja mirovina dijelu umirovljenika. Izvor financiranja ostaje nejasan, povezan s programom "Europa sad 2". Premijer Spajić obećava povećanje plaća i skraćenje radnog vremena. Detalji implementacije čekaju službenu objavu.
ilustracija: S. Bura/mj

Najava Vlade Crne Gore da će početkom godine povećati samo minimalne mirovine, sa sadašnjih 300 na 450 eura, izazvala je podjele među umirovljenicima. Jedni su ogorčeni i tvrde da ih Vlada diskriminira jer povećanje nije linearno za sve umirovljenike. Navode i da to nije pravedno, jer degradira one koji su radili duže i ulagali više u mirovinski fond, javlja RSE

Kao primjer navode da bi prosvjetni radnik sa 40 godina staža, čija je mirovina nešto iznad 450 eura, bio izjednačen sa nekim tko je radio samo 15 godina. Drugi smatraju da bi bilo pravedno da povećanje najprije dobiju najugroženiji, ali nakon toga i ostali umirovljenici. Prosječna penzija u Crnoj Gori je 426 eura.

Iz Vlade Milojka Spajića su za Radio Slobodna Europa (RSE) naveli da je povećanje samo minimalnih mirovina” u svojoj suštini antidiskriminacijsko jer se, kako navode, ta kategorija stanovništva najteže bori sa inflacijom i troškovima života. Dodaju da “sljedeća faza podrazumijeva usklađivanje rasta ostalih mirovina četiri puta godišnje”.

Povećanje minimalnih mirovina je obećanje iz kampanje za lipanjske izbore pokreta Europa sad premijera Spaića. Osim povećanja mirovina, obećali su povećanje minimanih plaća sa 450 eura na 700, a onih prosječnih sa sadašnjih 800 na skoro 1.000 eura. Obećano je i skraćenje radnog vremena.

No, ne zna se iz kojih fondova će se provesti povećanje mirovina od 1. siječnja 2024. Prema podacima Ministarstva financija, minimalne penzije prima oko 30.000 građana. Na pitanje RSE odakle će se osigurati novac za povećanje minimalnih mirovina, iz Vlade nije konkretno odgovoreno, osim da će “svaki rashod biti pokriven posebnim prihodom”.

Kazali da se programom “Europa sad 2” planira kasnije povećanje svih mirovina i da je “prvi korak u realizaciji tog cilja povećanje minimalnih”. Premijer Milojko Spajić još nije objavio ekonomski program “Europa sad 2”, ali se u odgovoru Vlade navodi da će detalji programa “uključujući plan i dinamiku povećanja mirovina biti objavljeni blagovremeno”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.