Prati nas

Vijesti

Rade umirovljenici s boljim mirovinama, siromašni i bolesni čekaju usklađivanje

Nedavno otkriveni podaci naglašavaju da većina zaposlenih umirovljenika ne radi iz nužde, već zbog prilika koje im se pružaju.

Objavljeno

|

Tko su zaposleni umirovljenici? Koliku plaću imaju?
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska ima 28 tisuća zaposlenih umirovljenika koji čine nešto manje od dva posto ukupne radne snage u zemlji, među kojima će oko pet tisuća osoba s manjim mirovinama danas prvi put dobili novčanu pomoć države.

Tako je, piše Večernji list, na četiri sata zaposleno manje od tri posto domaćeg umirovljeničkog kontingenta, a s obzirom na relativno mladu dob i skromne mirovine, moguće je da bi zainteresiranih za povratak na posao bilo i više kad bi bilo dovoljno kvalitetnih ponuda.

Tek smo ovih dana doznali da velika većina zaposlenih umirovljenika ne radi iz nužde jer nema od čega živjeti, nego zato što im se pružila takva prilika. Podaci o zaposlenim umirovljenicima otkrili su da njih gotovo 23 tisuće od 28 tisuća ima mirovine veće od 700 eura, a ta je svota uglavnom “rezervirana” za bolje plaćene skupine.

Nakon umirovljenja većinom se iznova zapošljavaju menadžeri, vlasnici poduzeća, liječnici, političari te inženjeri za koje se može pretpostaviti da su boljeg zdravlja te su u prilici da sebi stvore radno mjesto i u starijoj životnoj dobi ili ih, poput liječnika, tržište treba jer nema tko liječiti ljude.

Samo 146 zaposlenih umirovljenika ima manje od 300 eura mirovine i šteta je što i do sada nisu bili uključeni u državne programe pomoći, zaključuje Večernji uz navod da je rad u mirovini privilegija rijetkih te da ona ne može biti rješenje za problem niskih mirovina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.