Prati nas

Mozaik

Higijena

Ručno pranje ili perilica posuđa: Što uklanja više bakterija?

Jedan je mikrobiolog analizirao posuđe oprano ručno i oprano u perilici. Evo kakvi su rezultati…

Objavljeno

|

Perilica posuđa: Čišća i učinkovitija od ručnog pranja? Mikrobiološki testovi govore - perilica pobjeđuje!
ilustracija: S. Bura/mj

Je li posuđe čišće i bolje oprano ako ga peremo ručno ili u perilici? Neki se kunu u to da niti jedna perilica na oriba zagoreni lonac onako kako se to može ručno sa spužvom i deterdžentom. No, neki drugi kažu da je u perilici temperatura vode znatno viša pa će ona svakako bolje oprati posuđe.

A kakvo je stanje s bakterijama i koji način pranja suđa ih bolje uklanja? Odgovor na to pitanje potražio je jedan mikrobiolog. Uzeo je podjednako prljave zdjelice te jednu oprao ručno, a drugu u perilici. Nakon toga je uzeo bris s obje zdjelice, stavio ih u Petrijeve posude i pričekao neko vrijeme.

Pokazalo se da je na ručno opranoj zdjelici ostalo prilično bakterija, dok je zdjelica oprana u perilici za posuđe bila gotovo sterilna. Pobjedu je, znači, odnijela mašina – barem kad je riječ o pranju posuđa.

Pogledajte video:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.