Prati nas

Povjerljivo

Zavist

‘Šogorica me kopira, isti mikser, auto, sad je morala u Italiju po isti luster’

‘To sada više nisu ni godine, to su već desetljeća da se ne mogu riješiti šogorice koja se non-stop natječe sa mnom i mojom obitelji’, piše nam naša čitateljica Ljiljana (54) iz Rijeke i nastavlja: ‘Zadnje što je izvela baš me povuklo da vam ovo sve napišem pa nek’ se zna kakvih sve ljudi ima’.

Objavljeno

|

1. Kako se nositi s osobom koja neprestano kopira i natječe se s vama u različitim aspektima života? 2. Kako postaviti granice s osobom koja se upliće u vaš život i pokušava replicirati vaše postupke? 3. Kako se suočiti s negativnom energijom i ogovaranjem unutar obiteljskog kruga, posebno kada to može utjecati na obiteljske događaje?
ilustracija: S. Bura/mj

Ljiljana nam je objasnila da ju šogorica – smatra da je to iz čiste zavisti – u svemu kopira, ali i da je ocrnjuje pred ljudima iz zajedničkog kruga, osobito obiteljskog.

“Prije dva tjedna bila sam s mužem i 18-godišnjom kćeri u Italiji i kupila sam si luster koji izgleda kao viseći vijenac i može se ukrašavati po sezonama – za Božić planiram na njega vješati lampice i kuglice, s proljećem zelenilo, s ljetom brodiće. Uglavnom, kad je ona to vidjela, morala je to imati isti čas. Do te mjere da je otišla u Trst i kupila si ga. Mene to toliko nervira da vam ne mogu ni opisati”, doznajemo.

Stoput pregrize jezik

Potom se malo vratila u njihovu prošlost, dok su bile mlade, otkriva nam, šogorica je morala imati istu torbicu, ponekad čak i haljinu. “Otkad sam s mužem, a to je već 31 godinu, ja nju podnosim samo zbog mira u obitelji. Imala sam groznu potrebu svađati se s njom ranije, baš zbog tog kopiranja u svemu, a sad me baš briga. Pretrpim je kad moj muž brata pozove doma, naravno da dođu zajedno, i onda se trudim zaboraviti da postoji.”

“Kad nam dolazi u goste ja već unaprijed znam da će me pitati gdje sam nešto kupila, od novih tenisica do sredstva za poliranje drvenih stepenica kakve normalan čovjek kupi u bilo kojem dućanu bez puno filozofije. Vjerujete li da ima istu Smeg pećnicu i LG sušilicu za rublje? Imamo i isti štapni mikser, fen. I isti auto, čak i iste mat crne boje, samo je njen noviji. Evo, sada i luster. Pa sad recite, je li to normalno, ili je to neka dijagnoza?” piše nam.

”Sad mi je dosta”

Ne staje to, nastavlja, samo na kopiranju. “Otkad sam došla u obitelj ona mi priča iza leđa, kome stigne. Čak i mom mužu zna reći: Kako je trpiš, meni moj muž ne bi tolerirao da odem u Tursku na sedam dana s prijateljicama. Miješa mi se bez pitanja u život”, opisuje Ljiljana.

Najviše je nervira ogovaranje svekrvi. “Imali smo nedavno mali domjenak kod nas za obitelj, malo obiteljsko slavlje samo za užu obitelj. Došao je moj brat s obitelji, šogorica i šogor i naši roditelji. Točno mi je pokvarila večer, jer ne jede kupovne kobasice, ni gaudu. Onda je bilo jel’ imam malo crnog kruha jer ne jede bijeli, a čaše su joj ”predebele” za crno vino, što god to značilo.”

“Vi meni nećete vjerovati da mi je čak i svekrva, koja inače zagovara svakog iz obitelji, rekla neka šogoricu drugi put više ne zovem. Zamislite vi da je mojim gostima bilo neugodno zbog nje, a kamoli meni. Ja sam nju odlučila smanjiti na najmanju moguću mjeru, žalosno, ali istinito, ta žena ima previše negativnu energiju da bi ju ja dalje trpjela”, zaključila je na kraju pisma gospođa Ljiljana.

Kako vi razmišljate o takvom nadmetanju? Imate li oko sebe zavidnih ljudi?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.