Prati nas

Vijesti

Sindikat umirovljenika

‘Stiže 13. mirovina ili dodatak, na stolu je i ublažavanje penalizacije’

Sindikat umirovljenika Hrvatske objavio je da će kroz tjedan dana biti službeno poznato koje prijedloge Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ima u planu za usvajanje.

Objavljeno

|

Koliko iznosi usklađivanje mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljeničke udruge dale su Vladi RH rok do Nove godine za realizaciju barem početna dva od četiri glavna zahtjeva. Kako je danas objavio Sindikat umirovljenika Hrvatske, kroz tjedan dana bit će službeno poznato koje je zahtjeve Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pripremilo za usvajanje.

Kako Sindikat navodi, prvo će svi umirovljenici dobiti “neki dodatak koji bi trebao zamijeniti 13. mirovinu, iako još nije potpuno jasno u kojem modelu i iznosu”. Kako nam je ranije objasnila predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, 13. mirovina je tek kolokvijalan izraz dok se u drugim državama koriste nazivi kao regresnica ili božićnica.

Prema objavljenim informacijama, na stolu je i penalizacija prijevremenih umirovljenika. “Bit će promjena, no mi i dalje inzistiramo na ukidanju kad se stekne uvjet dobi.” Sindikat na ovoj temi proziva i donedavnog parlamentarnog zastupnika iz Hrvatske stranke umirovljenika: “Nažalost, tu je štetu napravio Silvano Hrelja, koji je stalno izlazio na govornicu u Saboru i bio protiv ukidanja penalizacije.”

“Ipak, uvjereni smo da će s sljedeće sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe stići promjene. Ako bude tako, uz već dogovoreno ukidanje alimentacija za bake i djedove, nećemo ići na ulice, ne još. Mi smo i dalje spremni, do ispunjenja svih zahtjeva!” poručuju iz Sindikata.

Podsjetimo, četiri glavna zahtjeva koje je Sindikat stavio pred Vladu RH su: promjena modela usklađivanja mirovina na stopostotni indeks rasta povoljnijeg faktora – plaća ili inflacije, uvođenje trajnog dodatka kao oblika 13. mirovine, ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike navršavanjem 65 godina te priznavanje prava na dodani staž od šest mjeseci po djetetu svim umirovljenicama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.