Prati nas

Aktivno starenje

Baka Višnja

Tu i tamo mlatne Pernara, a svojevremeno je dobila i pendrekom po leđima

Ne propušta niti jedan prosvjed, a kada se nema nepravde protiv koje se treba buniti, svira harmoniku. Svojevremeno je čak dobila i pendrekom po leđima, no, kaže, nike to ništa strašno.

Objavljeno

|

Višnja Škreblin napala je Ivana Pernara, tko je ova hrabra baka?
Višnja Škreblin na prosvjedu 'Pravda za djevojčice' (foto: Sandro Bura)

“Ona je sve, samo ne mirna – svira, pleše, kuha, a u zadnjih pet godina je i vrlo aktivna sudionica svih mogućih prosvjeda.” Zapravo već 13 godina jer je tim riječima prije osam godina HRT opisao Višnju Škreblin (77), umirovljenicu koja ne propušta niti jedan prosvjed.

Nije propustila ni jutrošnji prosvjed protiv molitelja na Trgu bana Josipa Jelačića gdje se, još jednom, sukobila s političkim egzibicionistom Ivanom Pernarom. Naime, od HRT-ove objave, gospođa Višnja je postala institucija civilnog društva i prosvjedovanja – uvijek na strani pravde, borbe za građanska prava i slobode.

Višnja je svojevremeno izjavila da ima više od stotinu transparenata koje je osobno napravila. “Ja sam maštovita ženska. Kad bih kuhala amprejn juhu, pala bi mi na pamet ideja za neki sutrašnji prosvjed. Sve ovisi kakav je, protiv koga je ili za koga je”, kaže ova umirovljenica koja je prosvjedovala za prava manjina, radnika, studenata, protiv bilo koje vlade i svake nepravde.

Oglas

“Dvoje od troje moje djece dobiju ospice kad me vide na televiziji ili u novinama. Pitaju me kaj mi to treba. Kažem im da mi očito treba”, priča srčana gospođa Škreblin. Ostati dužna neće ni protuprosvjednicima, ako budu neugodni. “Uvijek se nađu ti fakini koji bace ciglu ili nekaj. Od tuda krene. Nastane stampedo. Bježala sam po Mesničkoj tako dobro da nisam ni znala koliko dobro.”

Svojevremeno se je sa svojom ekipom dogovarala o prosvjedima koje će podržati, a priključivala se događajima i spontano. “S unukom koji je imao četiri i pol godine sam se šetala gradom. Vidjela sam prosvjed pa sam brzo našla komad papira i napisala – Ja i moja baka smo vama podrška. Onda je on stajao s tim transparentićem. Dobili smo aplauz.”

Višnja je u prosvjedu protiv Tome Horvatinčića dobila i “pendrekom po leđima”, ali kaže da udarac nije bio “jak i muški”. Nakon toga je dobila ispriku koju je prihvatila. A kad nema prosvjeda, Višnja uči svirati harmoniku i nasmijava okolinu vicevima.

Prosvjedi za starije ljude
screenshot: HTV
Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.