Prati nas

Povjerljivo

Iskorištavanje

‘Svekrva je dobila kilu pomažući snahi, a ni kavu nije zavrijedila’

Pet je godina svekrva tetošila snahu i njezinu djecu, a kad je jednog dana rekla da je oboljela i da ne može više tim tempom, dobila je samo – nezahvalnost. Za snahu više nije vrijedna ni toliko, da joj skuha kavu. Sve nam to piše izluđena šogorica, kojoj je teško gledati kako snaha u kući iskorištava sve redom – i nju i brata i roditelje.

Objavljeno

|

Šogorica Ankica otkriva iskustva nezahvalnosti i iskorištavanja od strane svoje snahe. Pročitajte priču o obiteljskim nesuglasicama i ljubomori u ovom emotivnom svjedočanstvu.
ilustracija: S. Bura/mj

“Kad se moj brat oženio, pazili smo svi snahu, odnosno moju šogoricu, kao malo vode na dlanu. Ustajali smo noću i brinuli o njenoj i bratovoj bebi, da bi se ona naspavala. I brat i ona su nas zvali i zamolili za noćno čuvanje, jer je brat radio, a snaha je stalno govorila da je umorna”, piše nam šogorica Ankica.

Bebu su čuvali, povjerava nam, i preko dana, a usput su snahi i pospremali i čistili. “Radili smo to punih pet godina i to iz zadovoljstva. No, moja mama je na kraju dobila kilu zbog neodgovornosti svoje snahe”, povjerava nam gospođa Ankica.  

Nije to sve. Starije dijete je, prema njezinim riječima, šogorica odbacila još dok je bio beba te je više simpatizirala mlađe dijete.

Besramno iskorištavanje

“I nakon što smo joj toliko pomogli, počela nas je iskorištavati i pokazivati koliko je zapravo zlobna. Kad smo se mi počeli malo udaljavati i kad smo joj počeli prepuštati obveze oko djece, ona je postala potpuno nezainteresirana i za djecu i za kuću. Očekivala je da ćemo mi uvijek trčati za djecom dok ona sjedi. Moram tu napomenuti i da nigdje ne radi, već je kod kuće, a radi samo brat”, otkriva nam.

Nezahvalno je, piše nadalje, pomagati nekome tko ti na kraju ne želi skuhati ni kavu, a kamoli pomoći nešto drugo. “Još nam kaže da nismo zaslužili nikakvu pomoć, a mi smo živote posvetili njima. Zamislite da se snaha na svekrvu ljuti zato što mora čuvati vlastitu majku koja je onemoćala i ima 87 godina – a ne može više svakodnevno čuvati unuke kako bi snaha u miru ispijala kave i gledala serije“, naglašava Ankica.

Nisu uvijek svekrve za sve krive, napominje nadalje. “Naša snaha ne poštuje ni moju mamu ni mog tatu, vrijeđa ih, omalovažava, mamu maltretira fizički, i neprekidno očekuje da oni vode brigu o djeci. Živimo u manjoj sredini, od dobrostojeće kuće, postali smo kuća koja nazaduje upravo zbog snahe koja se trudi zagorčati nam život”, smatra naša čitateljica Ankica.

‘Ljubomorna je jer ja nemam obaveza’

K tome, piše, osjeća šogoričinu ljubomoru. “Ljubomorna je na mene jer sam ja još uvijek djevojka i nemam obaveze, a ona se trudi da mi ih nametne. Stalno mi gura da čuvam djecu, iako sam ih ja većim dijelom i čuvala i čuvam ih i sada, ali ne mogu to raditi 24/7 kao što si je ona zamislila. A brat, on se pomirio sa sudbinom da je sve na njemu – kad je kod kuće, on kupa djecu, čisti, posprema dječje stvari, uglavnom, sve njena obaveze on odrađuje i pritom zarađuje za život jer ona, zaboga, ne može ni oko djece, ni na poslu. Najsmješnije od svega je što odbija preuzeti barem brigu o svojoj djeci”, povjerila nam se šogorica Ankica.  

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.