Prati nas

Mozaik

Obitelj i novac

‘Svekrva traži novčano sudjelovanje u božićnoj gozbi, mom mužu je to odbojno’

Blagdani predstavljaju priliku za zajedništvo, okupljanje obitelji i prijatelja. Božić je nezamisliv bez obilne trpeze. No sve to košta, pogotovo ove godine kada je cijena hrane otišla nebu pod oblake.

Objavljeno

|

Svekrvi je dosta biti jedina koja organizira božićnu večeru. Je li muž svjestan toga i hoće li se uključiti? Trošak za četiri odrasle osobe iznosi 80 eura, pa nije prevelik. Komentar jedne sudionice rasprave.
foto: Jed Owen/Unsplash

Bliže se blagdani, obiteljska okupljanja, zajednički ručkovi. Druženje s najmilijima svakako je najvažniji dio blagdana, no neće smetati ni bogata trpeza. No, tko bi taj pun stol trebao platiti? Nedavna objava na portalu Mumsnet potakla je upravo takvu raspravu.

Naime, javila se jedna mlada majka koja je rekla kako su ona i njezina obitelj pozvani na božićni ručak kod muževe majke te da je gospođa svekrva odlučila svakome gostu naplatiti 20 eura za ručak.

“Na ručku će biti dosta ljudi i rekla je da doista želi obrok za pamćenje. Mom se mužu ta ideja ne sviđa pa mi je predložio da blagdane provedemo kod mojih roditelja. Iako mi je ideja plaćanja božićnog ručka neobična, ne mogu reći da ne razumijem svekrvu koja je u mirovini i nije joj lako financirati ručak za tako puno ljudi”, napisala je Stacey.

Oglas

Njezina je objava potaknula čitavu raspravu. “Blagdani nisu samo hrana, darovi i novac. Važno je druženje”, rekao je jedan komentator. “Druženje je svakako najbitnije, no kakvi bi to blagdani bili bez punog stola. A puni stol košta”, rekla je druga komentatorica.

“Možda su se mogli dogovoriti da svatko donese nešto od hrane. Na taj način trošak neće pasti na leđa jedne umirovljenice, a izbjegao bi se razgovor o novcu”, predložila je kompromisno rješenje treća komentatorica.

“Kada izračunam koliko nas Božić košta, rekla bih da bi to bila pristojna cijena. Obično imamo obitelj koja dolazi izdaleka i ostaje tjedan dana tijekom Božića. Uopće ne mislim da je bezobrazno zatražiti financijski doprinos”, stoji u još jednom komentaru, no komentatorica priznaje da se to nije usudila učiniti.

“Iskreno, čini se da je svekrvi dozlogrdilo da svake godine bude jedina koja organizira i kuha božićnu večeru. Jeste li li mužu rekli da se i on uključi i pomogne majci? Da pripremi neko jelo? Ili je sve ostavljeno njoj? Ako četiri odrasle osobe plaćaju po 20 eura, to je ukupno samo 80 eura pa nije baš da njegova majka traži bogatstvo i očekuje da podmirite sve troškove”, zaključak je još jedne komentatorice.

A vi? Kako financijski podnosite blagdansko okupljanje obitelji?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.