Prati nas

Povjerljivo

Ljubavne dileme

Tomislav: ‘Supruga mi je priznala nevjeru. Oprostiti ili ne?’

Čovjek koji ima skladan brak u kojem se supružnici međusobno uvažavaju i poštuju, ne očekuje da će biti prevaren. Ako se to dogodi, normalno je da mu se sruši svijet. Teško mu je posložiti misli i emocije koje dolaze s takvom situacijom. Upravo se s takvim unutarnjim previranjima bori naš čitatelj Tomislav.

Objavljeno

|

Gospodin Tomislav je suočen s preljubom supruge koja ga voli, ali je povrijedila njegove osjećaje. Bračni terapeuti ističu da oprost ovisi o volji supruge da se promijeni. Ako je voljna, brak može biti spašen, inače, preporučuje se pustiti je da ode. Prevareni supružnici trebaju zadržati kontrolu, ne tražiti osvetu, brinuti o zdravlju te po potrebi potražiti stručno savjetovanje, kako bi lakše nosili s emocionalnim izazovima.
ilustracija: S. Bura/mj

Kao grom iz vedra pogodio je gospodina Tomislava preljub koji mu je priznala supruga. Voli je, ali su njegovi osjećaji sada toliko povrijeđeni, da ne može racionalno razmišljati. U njemu se sudaraju misli o opraštanju supruzi koja se kaje i ljutnja na koju ga, sasvim je razumljivo, tjera njegov ego koji je itekako povrijeđen.

“Može li se njena avantura oprostiti?” glasi pitanje na samom početku pisma koje nam je poslao naš čitatelj Tomislav. “Zreli smo bračni par koji se inače međusobno poštuje i skladno živi. Međutim, i jedan tren može promijeniti taj sklad”, dao je naslutiti nevolju.

Potom je objasnio da je njegova supruga otišla na dva tjedna u toplice, a njemu su iskrsnule poslovne obveze i morao je ostati kod kuće. “Supruga je otišla sa prijateljicom, a ja nisam mogao ići zbog obaveza. Ona je tamo imala ljubavnu avanturu, što mi je i sama priznala”, smogao je hrabrosti otkriti nam nesretni suprug.

“Nije joj bila namjera prevariti me, ali dogodio joj se trenutak slabosti, znatiželje ili sam Bog zna što. Onda je popustila je i eto, dogodilo se. Sada me moli za oprost i razumijevanje, a ja ne znam što mi je činiti. Zna da ju volim. Hvala na svakom savjetu”, napisao je na kraju.

Što kažu bračni terapeuti?

Odgovor na postavljeno pitanje je relativan jer ovisi o specifičnosti situacije. Ako je supruga voljna promijeniti se i ostaviti svoju prošlost iza sebe, vrijedna je oprosta i spašavanja braka. Ipak, ako supruga nije zainteresirana za brak, oprost je moguć, no jedino rješenje jest pustiti je da ode. Ne bi bilo uputno prisiljavati je da ostane u braku.

Iskustvo pokazuje da neke supruge okreću novi list kad budu uhvaćene u prevari, dok druge nastavljaju i postaju serijske varalice pa našem čitatelju valja procijeniti u koju kategoriju pripada njegova družica.

Kako se nositi s emocijama, ako ste prevareni?

Bračni savjetnici portala Marriage.com savjetuju prevarenim supružnicima, bilo da se radi o muškarcu ili ženi, da se suzdrže od ishitrenog djelovanja. Umjesto toga, valja zadržati kontrolu i donositi racionalne odluke. Svim muškarcima i ženama koji se nađu u ovoj situaciji nude četiri savjeta:

1. Nemojte kriviti sebe. Ako se pitate što učiniti kada vas supružnik prevari, primarni korak je da prestanete kriviti sebe ako ste već počeli. Žene i muškarci koji varaju mogu navesti različite razloge za svoj čin što će vas kao prevarenu stranu najvjerojatnije uključiti u igru ​​okrivljavanja. Međutim, bez obzira na ove razloge, znajte da to nije vaša krivnja.

2. Ne tražite osvetu. Kada pokušavate preboljeti prevaru, osveta možda nije idealan potez. Nemojte doći u iskušenje da suprugu ili supruga razotkrijete na društvenim mrežama ili pred prijateljima. Također, nemojte posegnuti za izvanbračnim izletom kao osvetom. Morate razmisliti o tome kako će vaša obitelj i prijatelji reagirati kad otkriju da ste donijeli tu nepromišljenu odluku. Dok razmišljate o sljedećem koraku, detalje o varanju zadržite za sebe.

3. Čuvajte zdravlje. Dok smišljate kako se nositi s prevarom, šok vas može nagristi. Stoga biste si trebali pomoći tjelovježbom, redovnim spavanjem, zdravim obrocima i pijenjem puno vode.

4. Potražite stručno savjetovanje. Herkulovski je zadatak nositi se sam s problemom prevare. Stoga, ako osjećate potrebu, potražite stručno savjetovanje, najbolje kod bračnog savjetnika. Ljepota posjeta savjetniku je u tome što će on biti uz vas od početnog šoka do dana kad ćete se sami moći nositi s prevarom.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.