Prati nas

Zdravlje

Fiskultura

Trebate li brinuti zbog manje tjelovježbe zimi?

Kako se razina svjetlosti smanjuje, a temperature padaju, pitamo se češće je li u redu biti više kod kuće i živjeti nekim laganijim tempom do proljeća? Hoće li nam to prouzročiti melankoliju? Donosimo nekoliko savjeta stručnjaka.

Objavljeno

|

Tijekom zime, tjelovježba može pomoći u borbi protiv sezonskog afektivnog poremećaja i očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Unatoč hladnoći, vježbanje može imati mnoge dobrobiti, iako se sagorijevanje kalorija može razlikovati. Dijeljenje aktivnosti s partnerom ili prijateljem može pomoći motivaciji, uz pridržavanje sigurnosnih savjeta za tjelesnu aktivnost u hladnim uvjetima.
foto: S. Bura/mj

Ah, kasna jesen, zima. Sezona je vrućih čajeva s rumom, pečenih večera, toplih dekica i kuhanog – svega. I dok ljeti volimo rano ustajati i u suton uživati u dugim šetnjama, tijekom kasne jeseni i zimi to baš i ne veseli jednako.

Čak su i ozbiljna istraživanja pokazala da zimi svi imamo tendenciju skratiti tjelovježbu i više vremena provoditi odmarajući ispod dekice. Jesmo li stoga jednostavno osuđeni na to da nam fizička kondicija tijekom zime kreće silaznom putanjom? Postoji li nešto što bi nam u tim hladnim i mračnim mjesecima pomoglo da lakše održimo fizičku spremnost?

Prije svega treba reći – da, korisno je potruditi se i tijekom zime, čak i ako niste zabrinuti za svoje pločice na trbuhu. Sezonski afektivni poremećaj (poremećaj raspoloženja), za koji se čini da više pogađa žene nego muškarce, može utjecati ne samo na raspoloženje nego i na zdravlje općenito. Čini se da tjelovježba taj poremećaj ublažava, a jedna nedavna studija, piše The Guardian, sugerira da ljudi koji se tjelesnom aktivnošću bave i samo nekoliko sati tjedno, već imaju manju vjerojatnost da će razviti depresiju, čak i nakon što se u obzir uzme genetski rizik. Nije lijek za sve, ali vježba može pomoći!

Ima li koristi od treniranja po hladnom vremenu?

Na ovo je teže odgovoriti. Godinama se pretpostavljalo da tijelo sagorijeva više kalorija na hladnoći, jer mu trebaju kako bi se zagrijalo – proces je to poznat kao termogeneza. Također, pomaže tzv. bijelom masnom tkivu da preuzme svojstva tzv. smeđeg masnog tkiva, koje radi poput goriva za održavanje tjelesne temperature. Ali, koliko su ovi procesi zapravo korisni, otvoreno je za tumačenje. Mnoge studije o termogenezi i smeđoj masnoći izlažu svoje dobrovoljce satima i satima hladnoći, a na kraju se uvijek pokaže da je malo vjerojatno da će trčanje po hladnoći sagorjeti toliko značajniji broj kalorija od trčanja ljeti.

Ne morate šetati sami

Također postoje nedavni dokazi da trening na hladnoći može utjecati na hormone koji upravljaju regulacijom apetita – zbog čega ćete vjerojatno više jesti nakon treninga po hladnom vremenu nego nakon nekoliko sprinteva na suncu.

Također je (napokon) utvrđeno da doista postoji malo veća vjerojatnost da ćete se prehladiti kada je vrijeme hladno. Studija objavljena ranije ove godine sugerira da je obrana nosnih stanica slabija kada su stanice hladne, što ih čini manje sposobnima za borbu protiv virusa. Ipak, bezbrojne dobrobiti tjelovježbe čine je više nego vrijednom truda i nadmašuju opasnost od prehlade.

Trenerica trčanja Hayley Hemmings za The Guardian kaže: “Ako nam pozornost odvlači obavljanje kućanskih poslova ili gledanje televizije, teško da ćemo izaći kroz vrata. Preporučila bih vam da se sprijateljite s nekim s kim biste mogli odgovorno provoditi odluku da ćete izaći na svježi zrak i malo hodati, možda i poskočiti. Zimi vlada mrak, pa izbjegavajte promet ili nosite jakne jarkih boja koje će vam omogućiti da se osjećate uočljivo i sigurno”, kaže Hemmings i dodaje: “Također, uvijek nekome pošaljite poruku kad idete na trčanje/hodanje, i kad se vraćate.” 

Prozračite i vježbajte kod kuće

Hodanje od samo 4.000 koraka dnevno – oko dva kilometra – može značajno smanjiti rizik od smrtnosti od svih uzroka, a prema nedavnim istraživanjima, svakih dodatnih tisuću koraka dodatno pomaže. Naravno, ako vam trening na otvorenom ne zvuči zabavno čak i kad ste zabundani, postoje i druge mogućnosti. I dvadesetak minuta vježbanja kod kuće dnevno, u dobro prozračenoj prostoriji, može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti masnoće. Pronađite na internetu lagane vježbe i pokušajte biti dosljedni. 

I na kraju, vježbanje je najbolje za dobro raspoloženje, ali nije isključivo dostatno. Postoje prilično jaki dokazi da dovoljna količina vitamina D također može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje, a gotovo je nemoguće zimi ga dovoljno dobiti od sunca. Nabavite sprej ili dodatak prehrani, i uzimajte ga uz tople zimske juhe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.