Prati nas

Mozaik

Japanska filozofija

Tri prekrasne lekcije: Živite sretno, unatoč svim problemima

Toliki nam se čitatelji javljaju da se iznimno teško nose sa životnim udarcima! Spektar problema je najširi zamisliv, od obiteljskih svađa i ljubavnih jadi, preko smrti voljenih do neizlječivih bolesti koje im drže u boli i strahu. Stoga danas donosimo tri prekrasna koncepta koji dolaze iz japanske filozofije, a odnose se na umijeće sretnog življenja unatoč poteškoćama – pročitajte, ugrijat će vam srce!

Objavljeno

|

Kako biti sretan u životu?
ilustracija. S. Bura/mj

Otok Okinawa u Japanu jedna je od pet regija svijeta, takozvanih Plavih zona, u kojima žive najdugovječniji i najzdraviji ljudi. Za to je sasvim sigurno velikim dijelom zaslužno i osvješćivanje i primjenjivanje nekoliko životnih načela koji ih uzdižu kad je najteže. Donosimo tri koncepta koje svi možemo primjenjivati u svojim životima i time postići više unutarnje sreće, mira, ispunjenja, a mogu nas odvesti i putem pravog samoiscjeljenja.

Kintsugi: Umijeće zlatnog popravka

Kin znači zlato, a tsugi znači povezivanje odnosno pridruživanje. Kad se keramika razbije, popravlja se zlatnim lakom. Prekidi nisu prikriveni; nego se lomovi ističu novom ljepotom. Sada počinjemo cijeniti ono novo što je nastalo kad smo slomljene dijelove ponovo spojili, a ta nova cjelina uključuje i razbijeno.

Ovo je prekrasna lekcija o prilagodbi i oporavku od gubitaka i nedaća u životu. Nakon što smo prošli kroz bol ili traumu, ne odbacujemo olako svoj život i ne prekidamo ga. Umjesto toga, obnavljajmo se – integriramo gubitak i bol i postajemo sposobni držati bol i radost zajedno. Za takvo je iscjeljenje potrebno vrijeme pa si ga dajemo dovoljno.

Kako starimo, naše pogreške, žaljenja, krivnje, ožiljci, gubici i bol gledaju u nas. A u tome leži i svojevrsna ljepota, jer znamo da smo prebrodili mnoge oluje i nastavili dalje, nadamo se jači i bolji. A ako ne, onda još uvijek imamo priliku prigrliti sve naše polomljene komadiće i s njima ponovno izgraditi i stvoriti nešto novo, dobro i lijepo.

Naposljetku, mi smo zbroj svih naših dijelova – slomljenih i cijelih, zajedno u tapiseriji našeg života. Na nama je da svoj život isprepletemo što življim bojama.

Ikigai: Razlog postojanja 

Ikigai je japanska riječ za opisivanje užitaka i smisla života odnosno razloga postojanja. Ovo je vrlo popularan koncept čak i u Europi. To u osnovi znači našu svrhu u životu, a ta se svrha može mijenjati uslijed životnih promjena u različitim razdobljima našeg života. Ti prijelazi mogu biti prirodni ili potaknuti kritičnim, bolnim događajima. 

Što radimo ovdje? Koji je naš razlog postojanja? Zbog čega ili koga se ujutro budimo? Što nam u teškim vremenima pomaže da nastavimo nogu pred nogu? Kao što je njemački filozof Nietzsche rekao: “Onaj tko ima Zašto zbog kojeg živi, može se nositi s gotovo bilo kojim Kako“. 

Kad se povežemo sa svrhom, ma kakva ona bila, puno se bolje osjećamo i činimo sve da postignemo željeno. Na primjer, odlučili ste socijalizirati štene za udrugu koja osobama s invaliditetom dodjeljuje pse vodiče. Nakon nekoliko mjeseci, kad je postalo teško pridržavati se ogromnog priručnika s uputama, spremni ste vratiti psića. No, uslijed tih kolebanja, stalno se vraćate na smisao i ideju da ovo radite zbog većeg cilja koji puno znači i vama i vašoj obitelji.

Ostati povezan s tom mišlju omogućiti će vam da prebrodite teška vremena i uspješno završite mjesece i mjesece socijalizacije. Utvrđeno je da je snažan osjećaj svrhe našim životima donosi neprocjenjivo dobro – kad ostanemo usredotočeni na ono što nam je uistinu važno, što cijenimo, što smatramo ispunjavajućim i značajnim, povećavamo kvalitetu svog života, a to poboljšava naše cjelokupno zdravlje. Smireniji smo, angažiraniji, nalazimo više radosti u životu.

Shinrin Yoku: Šumsko kupanje 

Shinrin znači šuma, a yoku znači kupka – kupanje u potpunom doživljaju šume. To nije vježbanje; to je jednostavno biti u prirodi i dopustiti sebi da budemo istinski uronjeni u nju bez ikakvih drugih smetnji, koristeći sva svoja osjetila. Svi znamo koliko opuštajuće može biti vani u vrtu, u parku, uz vodu; priroda obnavlja, liječi i hrani.  

Shinrin Yoku je oblik prirodne terapije koji je istražen kako bi pokazao da smanjuje razinu kortizola (hormona stresa), poboljšava raspoloženje (što ga čini protuotrovom za depresiju) i općenito je dobar za naše zdravlje i dobrobit. Provođenje vremena u šumi, stojeći usred ogromnog drveća, dar je koji svi možemo dati sebi. Ovo je prirodna ljepota koja nam je poklonjena. Život nam donosi mnogo izazova i poteškoća, ali ovo – terapija prirodom – je lijek za dušu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.