Prati nas

Povjerljivo

U nadi je spas

’13. mirovina došla bi nam k’o budali šamar, svi imamo rupe za pokrpati’

Iako su se 13. mirovini mnogi ponadali uoči Božića, optimistične prognoze kažu da će isplata početi tek iduće godine, uoči izbora. Nekima predloženi model po kojem bi se isplaćivala odgovara, drugi su opet razočarani, ali sve je izvjesnije da će biti isplaćivana u obliku trajnog dodatka na mirovine koji bi bio vezan uz godine mirovinskog staža, a ne uz visinu mirovine pojedinog umirovljenika.

Objavljeno

|

Kolika će biti 13. mirovina? Kad će se isplatiti 13. mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Pred hrvatsku Vladu je Sindikat umirovljenika stavio četiri glavna zahtjeva – promjenu modela usklađivanja mirovina na stopostotni indeks rasta povoljnijeg faktora, bila to plaća ili inflacija, zatim uvođenje trajnog dodatka kao oblika 13. mirovine, kao i ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike navršavanjem 65 godina te priznavanje prava na dodatni staž od šest mjeseci po djetetu svim umirovljenicama.

Upravo je 13. mirovina izazvala najviše reakcija naših čitatelja, a kako o tome razmišljaju, donosimo u nastavku.

Gospođa Blanka nam na tu temu piše: “Bilo bi lijepo primiti trinaestu mirovinu, ali da ju prime svi penzioneri. Mirovina mi malo prelazi limit za dobivanje neke pomoći poput recimo energetskog dodatka, pa ne dobivam ništa. Jako štedljivo živim i s trinaestom mirovinom (koja bi po mom mišljenju trebala biti jednaka za sve) priuštila bih si malo janjetine i nešto bih kupila svojim unucima”, napisala nam je.

Oglas

Neven: 13. mirovina od 1.500 eura za ribu, čokoladu i meso

Gospodin Neven nam piše da je stopostotni invalid te prima 290 eura mirovine i još 232 eura invalidnine. “Mjesečno trošim oko 150 eura na razne tablete i pomagala. Sada sveukupno primam 595 eura, a 13. mirovina bi trebala biti minimalno 1.500 eura i isplaćivati se pred Božić ili pred Božić i Uskrs, da umirovljenici osjetimo malo premium ribe, čokolade i mesa”, napisao nam je.

Milena: Došla bi mi k’o budali šamar

Umirovljenica Milena kaže da bi joj “trinesta morovina uletjela k’o budali šamar”. “Imam 520 eura mirovine, samohrana sam majka i to je jako mali iznos u ovakvoj situaciji. Taj bi dodatak potrošila na kuću stradalu nakon dvije poplave. Kupila bih nove pločice jer su mi sve popucale zbog prodora vode”, povjerava nam.

Grozdana: 13. mirovine bi me spasila

Čitateljica Grozdana piše da joj je 13 mirovina i te kako potrebna, ali odmah sada, pred Božić.  “Uz to treba povećati mirovine. Zapitajte se kako živimo mi sa invalidskom mirovinom od 315 eura. Bolesna sam i pola mi ode na lijekove. K tome sam pretrpjela teško nasilje u obitelji. S 315 eura ne živim, nego preživljavam, a svakako nisam odabrala biti bolesna”, povjerava nam svoju sudbinu naša čitateljica Grozdana.

Zaboljelo nas je jer piše da je i dalje primorana trpjeti ispade bivšeg supruga, jer nema gdje otići i skloniti se od njega. “Zakon ne brine o žrtvama obiteljskog nasilja i još k tome 80 postotnih invalida. Da mi je veća mirovina mogla bih dići kredit i maknuti se od zlostavljača. Ovako životarim iz dana u dan i nadam se da neću biti još jedan broj femicida. Državo-maćeho”, napisala je.

Adela: S 13. mirovinom bi se mama i ja malo pokrpale

Gospođa Adela piše nam da živi s majkom i svaka prima 300 eura mirovine.  “Imamo kredit. Kad platimo ratu kredita i režije, ostaje nam vrlo malo za život. Uz to se grijemo na drva koja treba kupiti. Ta 13. mirovina bi nam trebala da se nekako pokrpamo i da na donekle dostojanstven način dočekamo blagdane.”

“Dok se u Vladi svađaju, sve se lomi preko naših siromašnih leđa, i brojimo svaki cent, spajajući kraj s krajem… Živimo u gradiću nedaleko od Zagreba, gdje je sve skupo, nažalost si ne možemo priuštit nikakve kerefeke“, napisala nam je umirovljenica Adela.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.