Prati nas

Povjerljivo

Životni izbori

Danko (67): ‘Prva žena me primila natrag, s drugom nisam bio zadovoljan’

Gospodin Danko pristao je povjeriti nam svoj, kako kaže, najveći životni promašaj koji je započeo kad se nakon 28 godina braka odlučio razvesti i preseliti kod ljubavnice. Mislio je, priznaje nam, da nitko ne može biti veće zanovijetalo od njegove žene, ali se gadno prevario.

Objavljeno

|

Gospodin Danko, 67-godišnji umirovljenik, dijeli svoju životnu priču o krizama u braku, preljubu i naposljetku, spoznaji da su mir i stabilnost bili važniji od uzbuđenja. Otkriva kako je suočio s problemima, prepoznao vrijednost obitelji te zaključio da je sreća ponekad skrivena u poznatom i stabilnom.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospodin Danko je 67-godišnji umirovljenik koji ne krije da je, kako se izrazio, “bio poludio u svojim srednjim pedesetima”.

“Moja Dinka stalno mi je prigovarala i nesnosno me nervirala, tada smo u braku bili 28 godina. Više nisam imao svoje ja, pametovala je od jutra do sutra. Moje nezadovoljstvo zapravo je raslo godinama- Dopustio sam da mi sve više ide na živce i mislio sve najgore o njoj, a ona je to osjećala i bila još gora. Mislim da sam tu mogao bolje odreagirati, učiniti nešto da to promijenim, a ja sam se zapravo povukao i mislio si svoje, trudeći se da budem što manje s njom”, rekao je,

Potom se prisjetio da su u to vrijeme djeca bili tinejdžeri, a ona u menopauzi. “To je bila luda kuća, žena je, osim što je stalno bila nervozna, bila strogi organizator naših života. To sam shvatio izrazito negativno, nisam mogao podnijeti da nam stalno nešto naređuje. Ljutile su me i njezine odluke koje je donosila u vezi djece, njihovih aktivnosti, kasnije izlazaka i slično, ali sam odustao od prepirke jer nije popuštala”, priča nam dalje.

“Ništa ne pomažeš po kući”

Najgore od svega bilo mu je, povjerava nam, suprugino prigovaranje da ne pomaže po kući, da baca jakne, cipele, da nema pojma koliko posla ona ima oko svega. “Non-stop to njezino bla-bla, već mi je sve živce bila pojela pa su tu krenuli i visoki tonovi”, napominje.

Nekako se tu dogodilo, kaže, da zbližavao s kolegicom iz ureda, s kojom je išao i u kantinu na ručak, pa su znali sve jedno o drugome. “Jednog dana samo smo nakon posla spontano otišli kod nje, živjela je sama. Tako je počeo moj preljub”, iskren je gospodin Danko.

Nije, kaže, od onih koji šute i varaju, on je vrlo brzo rekao ženi i djeci koja su sad već završavala fakultete. Jednako brzo je i iselio, kako kaže, bez puno drame. “Moja supruga bila je u teškom šoku, ali je previše ponosna da bi cvilila. Cvilila je sigurno, ali da ja ne vidim. Onda se zainatila i rekla da odem smjesta. Djeca su ostala s njom, ja sam se obvezao pomagati im”, priča nam.

Drugoj se fućkalo za sve

Ipak, drama ga je već nakon nekoliko mjeseci čekala na novoj adresi jer su u raju krenule nevolje iz njemu sasvim neočekivanih razloga. “Ova druga žena godinama je živjela sama, imala je 44 godine i sada su njoj kompromisi i obaveze partnerskog života malo išle i na živce. Organizirana, nimalo. Bila je totalna suprotnost moje supruge – nije ju brinuo nered, išla je gdje je htjela i kad je htjela i vraćala se kad je htjela, kuhalo se nije svaki dan pa smo zvali dostavu. Na novac nije pazila ama uopće, kad bi nestalo prebacila bi troškove na mene i fućkalo joj se. Od danas do sutra”, kaže.

Nakon manje od godinu dana, kad ga je prošla zaljubljenost i veselje u krevetu, svaki se dan tukao po glavi. “Pitao sam se po noći što sam ostavio, a što sam dobio, i što mi je činiti. Duboko u sebi znao sam da bi mi bilo bolje provesti starost sa onim čangrizalom koje je ipak bilo nekako tu za mene, nego hvatati i balansirati deset godina mlađu, rastrošnu i za mene previše bezbrižnu novu partnericu”, rekao je naš sugovornik. Onda je krenuo u bitku koja mu se na kraju isplatila.

“E sad, trebalo je iseliti od ove druge. Onda sam uzeo garsonijeru, a škrt sam za plaćati podstanarstvo, no nije bilo druge. Iz te sam pozicije tri mjeseca vrbovao suprugu da mi se vrati i da me pusti natrag u stan. Jednom je samo rekla: ‘A vrati se budalo stara’. To mi je bilo dovoljno. Prošlo je jedno 12 godina od tad, sve je po starom, ali više nemam ambicije otići s drugom, ma ni da mi najljepšu na zlatnom pladnju donesu”, nasmijao nas je na kraju razgovora gospodin Danko.

A vi, imate li iskustva s kompliciranim odnosima? Kako ste ih riješili? Zanima nas vaša priča.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.