Prati nas

Povjerljivo

Isplatilo se

Hrvatica otkrila kolika joj je mirovina za 10 godina čišćenja u Italiji

Mnogi naši čitatelji svjedoče da su u Hrvatskoj ostavljali poslove za koje se traži najmanje srednja, ali i viša ili visoka stručna sprema, da bi otišli u inozemstvo po bolje plaće, iako su tamo često radili niže kvalificirane poslove. No, dugoročno su si i s najnižim poslovima priskrbili bolje mirovine – neusporedivo bolje od onih koje bi zaradili u Hrvatskoj.

Objavljeno

|

Kolike su inozemne mirovine? Kolike su talijanske mirovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Graziana piše nam da ne može vjerovati koju mizeriju od mirovina ostvaruju Hrvati. “Sramotno su niske plaće u Hrvatskoj, a kamoli mirovine, one su baš mizerne. Ja sam primjerice u Hrvatskoj odradila 31 godinu radnog staža na poslovima KV prodavačice – blagajnice. Radila sam sve dane u tjednu, kao i blagdane, sve to za sramotnu mirovinu od koje sam gladna. Ona iznosi 300 eura mjesečno.”

“U Italiji sam radila nisko kvalificirane poslove. Čistila sam stanove kod nekoliko obitelji, ponekad samo po tri sata dnevno i pet dana u tjednu. Nakon 10 godina takvog rada u Italiji, primam talijansku mirovinu od 260 eura i na to još dvaput godišnje dobivam bonus. Pa vi radite u Hrvatskoj!” opisala nam je svoj tijek radnog vijeka gospođa Graziana.

Ova umirovljenica svjedoči da, kad pribroji bonuse koje dobiva u Italiji, njezinih 30 teških hrvatskih godina vrijedi gotovo isto kao talijanskih deset, gdje nije, primjerice, radila vikendima ni praznicima niti joj je trebalo neko stručno školovanje.

Jozo (65): Austrijska mirovina sjeda, hrvatska nije ni izračunata

Dvojnu mirovinu prima i umirovljenik Jozo, koji nam se iz Austrije žali da je zapeo u bespućima hrvatske birokracije. “Imam 65 god i u starosnoj sam mirovini od 1. srpnja. Austrijski sam umirovljenik, u Hrvatskoj sam ostvario 10,9 godina staža. Iz Hrvatske mi čak nije došlo ni rješenje, a kamoli penzija. Žalio sam se i rekli su mi da Austrija ponovo mora poslati zahtjev.”

“Iz Austrije su taj zahtjev ponovo i poslali, a rješenje i dalje ne stiže, kao ni razmjerni dio mirovine koji mi pripada i koji sam trebao paralelno početi primati. Sada mi ne preostaje drugo nego u Austriji uzeti pravnika i ako treba čak i sudski riješiti problem na mirovinskom u Hrvatskoj. Nemam drugog rješenja, ako treba, ići ću do Bruxellesa”, piše nam umirovljenik Jozo koji svojim svjedočenjem ukazuje na to da u Hrvatskoj izračuni i prve isplate mirovina daleko kasne iza austrijskih.

O kašnjeju izračuna odnosno izdavanju rješenja za odlazak mirovinu, bez čega nema ni isplata, pisali smo nedavno i ovdje, kada je gospodin Darko iz Slavonije potvrdio da od podnošenja zahtjeva u ožujku, do rujna još uvijek nije vidio svoju prvu penziju.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.