Prati nas

Mozaik

Pogled u prošlost

Jugoslavija 1955. godine: ‘Slovenci prkose i slave Božić, Hrvati žele svoju državu’

Letimičan pogled u arhive tajnih službi otkriva društvene odnose i sentimente koji će odrediti i vrijeme u kojem živimo. Špijun, čije je ime zatamnjeno, u dokumentu piše kako makedonski muslimani žele pobjeći u Tursku, Hrvati žele svoju državu, a Slovenci prkose Beogradu – slavljenjem Božića.

Objavljeno

|

Osvrt na deklasificirane izvještaje CIA-e o Jugoslaviji 1955. otkriva napetosti: Hrvati sanjaju neovisnost, vojska je podijeljena, Makedonci bježe u Tursku uz visoku cijenu, dok Slovenija ignorira Beograd i hrabro slavi Božić. Prikazuje se duh vremena kroz špijunske izvještaje, otkrivajući dublje društvene podjele.
Zagreb, 1959. (scr: Zagreb bijeli grad, B. Lentić)

Kako se nekad slavio Božić, pitanje je koje se ovo vrijeme često poteže u brojnim raspravama; kako u stvarnom, tako i u virtualnom svijetu. Dakako, ljudsko pamćenje je evolucijski podređeno tomu da “pamtimo samo sretne dane”, a i kulturološki smo određeni da veličamo mladost, posljedično i svoje mlade dane.

Zato je ponekad dobro zaroniti u pisane dokaze, novinske članke iz prošlosti ili izvještaje špijunskih službi koji često u tek nekoliko riječi sažmu atmosferu vremena, društvene odnose i sentimente koji su odredili daljnji tijek povijesti. Tako smo i među deklasificiranim izvještajima američke Središnje obavještajne agencije (CIA) pronašli nekoliko zanimljivih rečenica u dokumentu koji opisuje odnose “jugoslavenskih naroda i narodnosti” u godinama nakon Narodnooslobodilačkog rata.

Godina je 1955. Prošlo je desetljeće od formiranja nove Jugoslavije, no ideja o zajedničkoj državi nije se posve primila u svim njenim dijelovima. Agent, čije je ime zatamnjeno u dokumentu, piše kako makedonski muslimani žele pobjeći u Tursku, Hrvati žele svoju državu, a Slovenci prkose Beogradu – slavljenjem Božića. Izvješće, za koje bi se po kontekstu reklo da je poslano iz Zagreba, podijeljeno je u četiri kratke točke.

Hrvati ne žele zajedničku državu

“Mnogi građani Zagreba podržavaju neovisnu Hrvatsku, pri čemu mnogi iskazuju simpatije prema ustašama. Postoji vjerovanje među Hrvatima da postoje tajni kanali između Austrije i Jugoslavije te da ih koriste hrvatski nacionalistički obavještajni agenti. Također vjeruju da postoji hrvatska vojska u izgnanstvu negdje izvan zemlje”, stoji u prvoj točki.

Špijuni su i među vojnicima

“U vojsci (Jugoslavenskoj narodnoj armiji, op. mv.), vojnici iste nacionalnosti imaju grupe doušnika. Kada nisu na dužnosti, rijetko se miješaju s pripadnicima drugih nacionalnosti. Iako se međusobno ne sukobljavaju, nije ih briga za druge. Ova situacija traje unatoč prijetnjama i preporukama nadređenih časnika”, navodi špijun sakrivenog identiteta pod točkom dva.

Plati pa idi

“U Makedoniji osobe muslimanske vjeroispovijesti žele emigrirati u Tursku, iako obično govore samo makedonski jezik. Vlast dopušta njihov odlazak, ali moraju platiti 15.000 dinara kako bi dobili odobrenje”, sadržaj je treće točke, dok je iz četvrte vrlo lako iščitati odnos prema slavljenju Božića u državi koju vodi Komunistička partija.

Beograd ne da Božić, Slovenci ne haju

“U Sloveniji, Slovenci gledaju s prezirom na Hrvate i Srbe, naplaćuju im više cijene u restoranima i koliko god mogu ih ignoriraju. Vlasti u Sloveniji rade što žele i ne primaju naredbe iz Beograda. Primjer toga je činjenica da stanovnici Slovenije slave Božić i druge vjerske blagdane unatoč suprotnim stranačkim naredbama iz Beograda”, zaključuje se u dokumentu.

scr: CIA

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.