Prati nas

Vijesti

Čestitka

‘Ministre, umirovljenici će imati poluprazan stol, sretan Vam Božić’

‘Tražimo od Vas i Vlade RH da ozbiljno razmotrite svoje politike prema umirovljenicima, jer su ovako poniženi, marginalizirani i podcijenjeni. Njihov očaj, čini se, samo ne dolazi do vaših ušiju.’

Objavljeno

|

Koliki će biti iznos 13. mirovine?
Marin Piletić, Jasna Petrović (foto: mv)

Umirovljenici nisu zadovoljni jednostranim odlukama Vlade RH, a koje su im priopćenje na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

“Od šest naših zahtjeva pristali ste, i to tek djelomično i modificirano na štetu umirovljenika, ‘usvojiti’ tek dva zahtjeva, i to bez davanja rokova za realizaciju. Izrazili smo djelomično zadovoljstvo pomacima u vezi poboljšanja formule usklađivanja, kao i novim pristupom godišnjem dodatku koji bi sada primali svi umirovljenici. No, to nije dovoljno”, piše u otvoreno pismu ministru mirovinskog sustava Marinu Piletiću šefica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna. A. Petrović.

“Podsjetimo, prvi naš zahtjev bio je da se mirovine odmah počnu usklađivati, da se sa sadašnje formule (70-30) prijeđe na usklađivanje u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta – cijena ili plaća, a da se za one najugroženije uvede i socijalni faktor povećanja mirovine. U zahtjevu smo tražili i da se dvaput godišnje uvede izvanredno konvergencijsko usklađivanje, kako bi se svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. isplatio preostali dug zbog pogrešnog izračuna prve aktualne vrijednosti mirovine (AVM) od 10,5 posto. Takvom se mjerom htjelo kroz pet godina dosegnuti cilj koji je u svojim temeljnim dokumentima postavio HDZ od 60 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, a što je ujedno i prosjek EU”, stoji u pismu.

Novo usklađivanje neće donijeti napredak

“No, na kraju ste, ministre, pristali jedino na promjenu formule usklađivanja mirovina (85-15) koja neće donijeti neki značajniji pomak, pogotovo ne onima s nižim mirovinama, a upravo od takvih dnevno primamo više desetaka poziva i iskaza nezadovoljstva. Problematično je i što se usklađivanja vrše tek svakih šest mjeseci, a umirovljenici moraju čekati i dodatna dva mjeseca da bi im se uplatio povećani iznos sa zaostacima, što je u uvjetima postojeće inflacije štetno za umirovljenike”, navodi Petrović.

“Također, i dalje držimo da se u formulu treba uvrstiti rast cijena i plaća na četiri decimale kako bi imali točne izračune. Nismo uspjeli o ‘detaljima’ niti razgovarati. Svi umirovljenici očekivali su već za ovaj Božić dobiti jednu naknadu, što bi se poklopilo sa zahtjevom umirovljeničkih udruga o isplati jednog godišnjeg dodatka na mirovine, ali koji bi uključio sve umirovljenike, a ne samo one do određenog cenzusa.”

Nepravedan model 13. mirovine

“Ministre, i ovaj naš prijedlog nismo raspravili već ste sami odlučili da ćete ga isplatiti tek sljedeće godine, svima, ali po novom modelu gdje će se dodatak isplaćivati prema godinama ostvarenog staža, i to sa smiješno niskih 5 eura po godini staža. Tako će umirovljenici s malo staža, npr. za 15 godina, dobiti 75 eura godišnjeg dodatka, a oni sa 40 godina 200 eura. Ne, s takvim modelom računice umirovljenici nisu zadovoljni, a nije niti SUH. Kakav bi to dodatak dobili korisnici invalidskih mirovina koji imaju, ne svojom krivnjom, npr. osam godina staža? Nadalje, Vašom matematikom se izjednačuje 35 godina rada nekog obrtnika koji je uplaćivao minimalne doprinose (i usput sagradio kuću i vikendicu s bazenom) i 35 godina rada nekog radnika ili liječnika koji je uplaćivao duplo više od njega.”

“Zbog toga smatramo da je potrebno utvrditi godišnji dodatak na bazi godina staža i uplaćenih doprinosa, odnosno u visini 40 posto individualne mirovine svakog umirovljenika. S time da bi se za one s nižim mirovinama trebalo dodatno pobrinuti drugom socijalnom mjerom”, stoji u otvorenom pismu Marinu Piletiću.

Božić bez obiteljskog ručka

“No, zbog Vaše računice kako su zahtjevi umirovljenika preskupi, ovaj Božić mnogi će stari provesti sami za polupraznim stolovima, bez mogućnosti da na obiteljski ručak pozovu djecu i unuke, bez prava na obitelj. Zar doista mislite da se toj napaćenoj i najsiromašnijoj populaciji tako treba čestitati Božić?”

“Zatim, preskočili ste i razgovor o zahtjevu umirovljenika koji su, ne svojom krivicom, morali ići u prijevremenu mirovinu zbog stečaja i propasti tvrtke tijekom hrvatske privatizacije, da bi zatim godinama bili nezaposleni do prinudnog prijevremenog umirovljenja, jer ih nitko u zrelijim godinama nije htio zaposliti. Za njih 210 tisuća smo, ministre, tražili da se ukine doživotna penalizacija zbog prijevremenog umirovljenja u trenutku kada ispune uvjet dobi za starosnu mirovinu, što bi u 2024. godini iznosilo 168 milijuna eura. Nepravda je da prijevremeni umirovljenici, koji imaju više godina ostvarenog staža nego starosni umirovljenici, budu doživotno penalizirani i imaju niske mirovine.”

Produbljivanje diskriminacije među umirovljenicama

“Također, ne razumijemo da se svim umirovljenim majkama prije 1. siječnja 2019. godine ne želi priznati šest mjeseci staža po rođenom djetetu, a prema premijerovom novom prijedlogu i godina dana dodanog staža, te ste nam na sjednici Nacionalnog vijeća ponudili izlike kako to nije pravno moguće, što je netočno. Još je poraznije što ta mjera ne bi tražila značajnije izdatke, tek 90 milijuna eura. Vi to mislite uvesti samo za novo umirovljene, pa ćemo imati tri kategorije majki – one kojima se djeca ne priznaju, kojima se priznaju sa 6 mjeseci staža i one kojima će se priznavati godina dana dodanog staža. Stvarno, neshvatljiva diskriminacija.”

“Tražimo od Vas i Vlade RH da ozbiljno razmotrite svoje politike prema umirovljenicima, jer su ovako poniženi, marginalizirani i podcijenjeni. Nezadovoljstvo umirovljenika uoči višestrukih izbora nije previše mudro potpirivati. A ono je već tu, svaki dan na društvenim mrežama, na telefonima, u pismima. Njihov očaj, čini se, samo ne dolazi do vaših ušiju. Sretan Vam Božić”, poruka je Sindikata umirovljenika resornom ministru.

A što biste vi poručili ministru mirovinskog sustava Marinu Piletiću i premijeru Andreju Plenkoviću? Kako biste im čestitali Božić?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.