Prati nas

Povjerljivo

Gramzivi bližnji

Nada: ‘Bogu za plakati koliko me kći izmuzla, i kuću sam prodala’

Novac ima tu moć iskvariti ljude i posljedično upropastiti živote, ne prestaju svjedočiti naši čitatelji koji su doživjeli financijski krah zbog ljudi kojima su vjerovali. Tako nam gospođa Nada opisuje kako ju je krajnje razočarala vlastita kći, a gospodin Domagoj kako ga je financijski uništio prvi susjed. Donosimo i ključni savjet financijskog savjetnika.

Objavljeno

|

Gospođa Nada dijeli svoju tužnu priču o obiteljskoj izdaji, dok nam gospodin Domagoj otkriva kako ga je prvi susjed prevario i pokrao. Financijski savjetnik naglašava važnost pismenih dogovora u obiteljskim i prijateljskim financijskim odnosima. Pročitajte emocionalne ispovijesti i savjete kako se zaštititi.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Nada napisala nam je da ima kći jedinicu koja joj je okrenula leđa nakon što je ostala udovica. “Kći je pod utjecajem moje sestre, koja je našu majku smjestila u dom i nije ju posjetila već deset godina, smislila plan. Kao da je moja sestra njezina mama, a ne ja. Ucjenjivale su me s isplatom jedne četvrtine nasljedstva koje je kći naslijedila po ocu. Na kraju sam ja morala prodati kuću i dala sam joj polovicu”, piše nam.

“Tako je to, cijeli život brineš za dijete, daješ sve od sebe, a onda mu još moraš i ono što si za života stekao na ovaj način isplatiti. Bogu za plakati”, napisala je s negodovanjem gospođa Nada. 

Domagoj: Pokrao me prvi susjed

Gospodin Domagoj svjedoči nam da ga je prevario prvi susjed za kojeg nije uopće ni sumnjao da bi ga išao tako podmuklo pokrasti. Baš zato nije poduzeo nikakve mjere opreza.

”Imali smo kuću na otoku Pašmanu i prodali smo je nakon smrti moje majke. Naš prvi susjed znao je za to te me nagovorio da podignem 195 tisuća eura iz banke. Obećao mi je da će mi renovirati stan. Ono što se dogodilo je da mi je u nekoliko mjeseci odnio sav novac”, piše nam nasamareni gospodin Domagoj koji je u prvog susjeda imao potpuno povjerenje. 

Potom je opisao kako je susjed u djelo proveo svoj pakleni plan. ”Najprije mi je promijenio bravu, a sebi je napravio duplikat ključeva. Znao je da novac držim u stanu u jednom kuferu i tako je malo po malo, svaki dan, od tamo izvlačio po dvije do tri tisuće eura, dok nije sve odnio”, napisao je.

”Eto, sad vidite kakvi su ljudi. Tužio sam ga, ali nisam imao pravih dokaza. To znači da sam mu ja zatvorio čak dva kredita”, piše na kraju pisma naš čitatelj Domagoj.

Što kaže financijski savjetnik

Financijski savjetnik Thomas Farley je za CNBC.com rekao da se moramo držati najvažnijeg pravila kad ulaziti u bilo kakav financijski odnos s obitelji i prijateljima – ključno je da, ma koliko povjerenja imali u nekoga ili on u vas, sastavite pismeni dogovor.  

“Sve zapišite. Ako od nekog bliskog posuđujete značajniju količinu novca, ili on želi posuditi od vas, pismeni ugovor je od vitalnog značaja. Jednako tako, ako vam netko blizak treba odraditi neki posao, definirajte napismeno sve što ste dogovorili, kao i cijenu za svaku stavku. To ne mora biti nešto što će vam sastaviti odvjetnik, sastavite sami i ovjerite kod javnog bilježnika. Neka to bude jedna sasvim obična zadužnica, da poslije ne bude rekla-kazala, a vi ubijeni u pojam i novčanik”, ističe Farley.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.