Prati nas

Vijesti

Nije znala

Naivna umirovljenica poslušala zeta, ostala je bez penzije i državne pomoći

Naivna umirovljenica Javorka I. iz Bele Palanke željela je ugoditi zetu, no nesvjesno je izgubila osnovni prihod za život. Dopuštajući mu da koristi njeno ime, ostala je bez mirovine i državne pomoći od 170 eura.

Objavljeno

|

Gospođa Javorka I. iz Bele Palanke ostala je bez mirovine i državne pomoći od 170 eura jer je dopustila zetu da je registrira kao vlasnicu tvrtke. Nesvjesna da obiteljska mirovina i samozapošljavanje nisu kompatibilni, sada se pita hoće li nakon gašenja tvrtke nastaviti primati mirovinu supruga.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Javorka I. iz Bele Palanke kasno je shvatila da je ostala bez mirovine, ali i bez 170 eura pomoći koju država izdvaja za najstarije, iako joj taj iznos pripada kao obiteljskoj umirovljenici.

Naime, ova je umirovljenica prije nekoliko mjeseci popustila pred zetovim navaljivanjem pa mu je u konačnici dopustila da na nju registrira tvrtku. Ni slutila nije da će to utjecati na njenu mirovinu i isplatu državne pomoći.

Nije imala pojma da jedno isključuje drugo i da u slučaju obiteljske mirovine postoje određena zakonska ograničenja kada je riječ o ponovnom zapošljavanju. Zanima je, kaže, hoće li nakon gašenja tvrtke imati pravo nastaviti primati mirovinu pokojnog supruga, i hoće li i tih 170 eura dobiti retroaktivno jer joj je mirovina među najnižima.

U Fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja (Fond PIO) za Politiku kažu da se, ako se primatelj obiteljske mirovine zaposli ili registrira samostalnu djelatnost (kao u gornjem slučaju), isplata obiteljske mirovine obustavlja.

“Isplata se obustavlja od dana stupanja u radni odnos, odnosno od dana prijave na osiguranje. Korisniku obiteljske mirovine ne prestaje pravo na obiteljsku mirovinu, već mu se samo obustavlja isplata mirovine za vrijeme trajanja radnog odnosa, odnosno obavljanja samostalne djelatnosti. Nakon prestanka osiguranja korisnik se treba javiti nadležnoj ispostavi radi nastavka daljnje isplate obiteljske mirovine”, ističu u mirovinskom fondu i poručuju da se novčana pomoć od 170 eura ne može retroaktivno isplatiti.

Obiteljski umirovljenici U Srbiji mogu se zaposliti samo po ugovoru o djelu i autorskom ugovoru, ako ne žele obustavu mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.