Prati nas

Povjerljivo

Igre bez granica

Nevio: ‘Znam s kim me je varala, ali ja volim svoju ženu’

Život piše romane i filmske scenarije. Mnoge velike tajne s ljudima odu u grob jer ih se ne usude nikome povjeriti. I naš čitatelj Nevio o svojim sumnjama šuti pola svog života. Što ga tišti, povjerio je tek nama, anonimno. 

Objavljeno

|

Nevio je doživio bolan šok kad je otkrio da ga supruga vara. Kroz godine sumnje i emotivnih izazova, suočava se s teškoćama opraštanja. Stručnjaci ističu važnost samokontrole i pružaju savjete za prevladavanje izdaje. Bez obzira na bol, Neviu se preporučuje suzdržati od ishitrenih reakcija, ne kriviti sebe, izbjegavati osvetu te brinuti o mentalnom i fizičkom zdravlju. Kroz proces suočavanja s prevarom, stručno savjetovanje može pružiti podršku i pomoći u procesu ozdravljenja.
ilustracija: S. Bura/mj

Kad je upoznao svoju ženu, piše nam naš čitatelj kojeg smo nazvali Nevio, bili su zaljubljeni jedno u drugo. No, on je već na početku primjetio da ona pogledima voli zavoditi i druge muškarce. 

“Tada smo živjeli u gradu, a vjenčali smo se kad je zatrudnjela. Dobili smo dvoje djece i dok su djeca bila mala, bio sam često na terenu”, objašnjava nam zašto nije odmah mogao naslutiti da se kod kuće nešto ružno događa. 

“Jednom kad sam bio duže razdoblje doma, supruga je otišla kod susjeda čija je žena radila u trgovini blizu naše zgrade. Sa sobom je povela i oboje naše djece. Kroz neko vrijeme vratila se kući s našom i susjedovom djecom, s pričom da ja pripazim svih četvero dok ona nešto pomogne susjedima”, povjerava nam. 

Otišla je, prisjeća se, i nije se vratila izvjesno vrijeme. “Čim se došla, otišla je u kupaonicu. Ništa nisam posumnjao jer sam mislio da mu je i žena doma, međutim kasnije sam saznao da je u to vrijeme ona radila. Tada sam jednostavno znao da me prevarila s njim”, kaže gospodin Nevio koji nikada ni na tren nije posve zaboravio taj životni udarac.  

Sumnja ga je, piše nam, proganjala cijeli život. “Zbog djece nisam htio raditi probleme, ali me to jako povrijedilo. Ubrzo nakon toga odselili smo iz grada na selo. Tu smo se družili s još jednim parom koji je imao malu djecu. Kod njih je dolazio jedan njihov stariji rođak, a supruga je opet počela odlaziti tamo bez mene, ali s djecom. Primijetio sam da se na neki svoj način počela udvarati tom rođaku.”

“Još mi je jednom prilikom rekla kako je šteta što je taj njihov rođak dobar i fin te da je šteta što nije oženjen. Nisam siguran je li i s njim spavala. Volim svoju ženu iako znam da me varala i to me jako boli. Ne znam jesam li normalan što opraštam, dobro se slažemo u svim stvarima, ali ipak se osjećam povrijeđeno”, pita se po milijunti put gospodin Nevio.

Kako se nositi s emocijama kada otkrijete da vas žena vara

Kad muž spozna da ga žena vara, mogao bi osjećati posramljeno, izdano, slomljenog srca i ljut. U pitanje bi mogao dovesti brak, što bi za mnoge moglo izgledati kao smak svijeta. To su trenuci kad je teško nositi se sa svojim emocijama i vratiti samokontrolu. Međutim, prema knjizi bračnog terapeuta dr. Martina Roswella na tu temu, pod naslovom “Moja me supruga varala”, moguće je vratiti samokontrolu i prevladati izdaju svoje supruge.

Kada otkrijete da vas žena vara važno je, piše terapeut, pokušati ne djelovati ishitreno. Umjesto toga, svakako se držite ova 4 savjeta kako biste se držali pod kontrolom. Već smo o njima pisali, no nikad dosta ponavljanja kod slomljenog srca.

1. Nemojte kriviti sebe. Ako se pitate što učiniti kada vas supružnik prevari, primarni korak je da prestanete kriviti sebe ako ste već počeli. Žene i muškarci koji varaju mogu navesti različite razloge za svoj čin što će vas kao prevarenu stranu najvjerojatnije uključiti u igru okrivljavanja. Međutim, bez obzira na ove razloge, znajte da to nije vaša krivnja.

2. Ne tražite osvetu. Kada pokušavate preboljeti prevaru, osveta možda nije idealan potez. Nemojte doći u iskušenje da suprugu ili supruga razotkrijete na društvenim mrežama ili pred prijateljima. Također, nemojte posegnuti za izvanbračnim izletom kao osvetom. Morate razmisliti o tome kako će vaša obitelj i prijatelji reagirati kad otkriju da ste donijeli tu nepromišljenu odluku. Dok razmišljate o sljedećem koraku, detalje o varanju zadržite za sebe.

3. Čuvajte zdravlje. Dok smišljate kako se nositi s prevarom, šok vas može nagristi. Stoga biste si trebali pomoći tjelovježbom, redovnim spavanjem, zdravim obrocima i pijenjem puno vode.

4. Potražite stručno savjetovanje. Herkulovski je zadatak nositi se sam s problemom prevare. Stoga, ako osjećate potrebu, potražite stručno savjetovanje, najbolje kod bračnog savjetnika. Ljepota posjeta savjetniku je u tome što će on biti uz vas od početnog šoka do dana kad ćete se sami moći nositi s prevarom.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.