Prati nas

Mozaik

Nužne prilagodbe

Savjeti umirovljene njegovateljice za siguran dom i sretno starenje

Zabrinuta za svoju stariju majku koja više nije u punoj snazi, a ne želi u starački dom, anonimna je žena na Quori pitala što može učiniti da joj kuću učini što sigurnijom za život. Dobila je više odgovora nekadašnjih njegovateljica i zdravstvenih djelatnika, a mi donosimo ključne savjete.

Objavljeno

|

79-godišnja umirovljena njegovateljica dijeli mudre savjete o sigurnosti starijih. Svjetlo, organizacija lijekova i pažnja na detalje poput tepiha ključni su za prevenciju nesreća. Humorno priznaje vlastite propuste, naglašavajući važnost ljubaznosti i pažnje prema starijima. Osmijeh i slušanje postavljaju temelj za skladan odnos s najstarijima.
ilustracija: S. Bura/mj

Na pitanje kako starijima njihov dom učiniti sigurnijim, odgovorila je njegovateljica u mirovini koja je, kako kaže, radila na terenu, brinući se za stare i nemoćne u njihovim domovima.

“Jedna od stvari koje su nam bile u opisu posla, bila je podučavati naše štićenike o sigurnosnim mjerama koje bi trebali poduzeti kod kuće. To je uključivalo neke naoko banalne promjene, poput uklanjanja svih tepiha koji nisu učvršćeni za pod, kako biste spriječili spoticanje.”

“Drugi je savjet bio postavljanje noćnih svjetala kako bi mogli vidjeti noću, ako se probude i primjerice moraju na toalet. Jednako je važno pobrinuti se da starije osobe imaju jako svjetlo u prostoriji u kojoj drže i uzimaju lijekove, kako ih ne bi pomiješali. Zato treba paziti da lijekove drže na prikladnom mjestu.”

Lijekovi su visoki prioritet

“Idealno bi bilo da lijekove stavljaju u posebne plastične kutijice s odjeljcima za sedam dana u tjednu. Ja sam im dodatno svijetlom bojom označila spremnike za dnevne lijekove, a tamnom bojom one koje se uzimaju navečer. Ako si ljudi financijski nisu mogli priuštiti takve spremnike, to smo radili s kutijama za jaja.”

“Pazite da štapove i hodalice drže negdje gdje su im pri ruci, ako ih ne koriste po kući neka budu na samom izlazu iz doma. Dogovorite se i na koji će način obavijestiti obitelj ako padnu ili se razbole.”

“Osobno, sada imam 79 godina i svoj telefon nosim u torbici preko torza. Nisam uvijek slijedila vlastite savjete. Živimo na farmi, pa nam puno prljavštine dolazi u kuću. Držala sam dugačke prostirke u hodniku da na njima otresemo cipele prije ulaska u dnevni boravak, sve dok se jednog dana nisam poskliznula i udarila o pod svom snagom. Tek tada sam uklonila sve tepihe koji bi mogli predstavljati opasnost od spoticanja.”

Važnost noćnog svjetla

“Ipak, još uvijek držim jedan tepih na ulaznim vratima, ali s dobrom protukliznom podlogom. Solarne svjetiljke već godinama držim na raznim mjestima po kući. One noću osvjetljavaju podove, tako da izgledaju lijepo i služe svrsi. Ako nestane struje, te svjetiljke mi i dalje svijetle.”

“Počelo mi se događati da zaboravim na vrijeme uzeti tablete pa sam namjestila alarm na mobitelu da me podsjeti. Obično ih uzmem prije nego što se alarm oglasi, pa kad se oglasi, to je samo podsjetnik da je preda mnom slobodan dan”, napisala je s malom dozom humora ova umirovljena njegovateljica.

Dodatni savjeti

Poželjno je staviti gumenu protukliznu podlogu u tuš kabinu ili kadu, kako se osoba ne bi poskliznula i pala. Stepeništa moraju imati čvrstu ogradu na dijelu uza zid.

Voda za piće noću bi im trebala biti nadohvat ruke u posudi koja se ne može razbiti. Provjerite vrstu hrane koju jedu, ako nemaju dobre zube, osobito ako im vi odlazite u nabavku ili im čak kuhate.

Provjeravajte je li njihova soba dobro prozračena i mijenjajte im povremeno posteljinu kako bi se izbjegle alergije.

Kako god znate i umijete, imajte osmijeh na licu kad god ih vidite ili sretnete kako bi osjetili da ste sretni što ih vidite, razgovarajte pristojno i slatko s dozom privrženosti, ljubavi i poštovanja. Što je najvažnije, slušajte s osmijehom i zanimanjem njihovo brbljanje čak i ako ih ponavljaju milijun puta.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.