Prati nas

Vijesti

Narkomani

Srebrni šmrkači: Umirovljenici zbog kokaina završavaju u bolnici

Rastući trend među sredovječnima i umirovljenicima nazvan je ‘uspon srebrnih šmrkača’, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo postalo poznato kao kokainska prijestolnica Europe.

Objavljeno

|

Sve više starijih osoba u Engleskoj uživa u kokainu.
ilustracija: S. Bura/mj

Sve je više osoba u poznim godinama života koje zbog uživanja u kokainu završavaju u bolnici, objavio britanski The Sun. Naime, mnogi umirovljenici hospitalizirani su zbog predoziranja ili napadaja, a raste i broj onih koji pate zbog depresije uzrokovane korištenjem droga.

Taj se broj, prema podacima The Suna, rapidno povećao u protekloj godini u kojoj su takozvani srebrni šmrkači (stariji od 60 godina) liječničku pomoć zbog uživanja droga zatražili čak 540 puta. Među njima je 85 osoba u dobi od 70 do 79 godina, 11 osoba u dobi od 80 godina – i tri osobe starije od 90 godina.

Dr. Mateen Durrani, stručnjak za ovisnosti, kaže: “Ovi podaci sugeriraju da upotreba kokaina može imati štetan utjecaj na korisnike svih dobnih skupina. Korisnici kokaina u svojim 60-ima, 70-ima i 80-ima možda nisu navikli na snagu droge koja je dostupna na tržištu posljednjih godina. To je dovelo do većih problema izravno povezanih s njihovim općim mentalnim zdravljem.”

Rastući broj sredovječnih i umirovljenih osoba koje koriste kokain nazvan je “uspon srebrnih šmrkača”. Ujedinjeno Kraljevstvo sada se smatra kokainskom prijestolnicom Europe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.