Prati nas

Povjerljivo

prekoračio granicu

Umirovljenica Danica: ‘Tri godine trpjela sam isti scenarij u krevetu’

Ljubav u zrelim godinama ne samo da je moguća, već je i mudrija. Iza nas su godine iskustva iz kojih smo naučili što želimo, a što je izvan naših htijenja, tako lakše uspostavimo zdravi balans. O tome govori i jedno beskrajno iskreno pismo koje nam je poslala naša čitateljica Danica, ne krijući kako je upoznala novog partnera, kakva im je bila veza i zašto je romansi nedavno došao kraj.

Objavljeno

|

Upoznajte Danicu, hrabru ženu koja je nakon teškog razdoblja odlučila pronaći ljubav putem online aplikacije. Kroz tri godine veze ističe važnost postavljanja granica i očuvanja neovisnosti. Veza je završila zbog različitih očekivanja, a Danica dijeli svoje iskustvo o potrebi za svježinom u intimnom životu. Stručnjaci preporučuju iskrenu komunikaciju i inovacije za revitalizaciju odnosa.
ilustracija: S. Bura/mj

Zdrava neovisnost, sloboda odlučivanja – sve je to bilo važno našoj čitateljici Danici koja se nije libila ispričati nam tijek nedavne ljubavne veze koju je započela prije tri godine.

“Nakon što je moj sin iznenada odlučio ostati u Sjedinjenim Državama uz dva lijepa plava oka te je tamo započeo i studij, počelo je iznimno teško vrijeme za mene. Nekako u isto vrijeme otišla sam u mirovinu i nisam znala kud bih sama sa sobom. Nekoliko prijatelja koje imam cijelog života isto su negdje po svijetu, a sa širom obitelji nikad nisam imala puno kontakata”, piše nam umirovljenica Danica.

Nakon nekoliko mjeseci samosažaljenja, otkriva nam nadalje, odlučila je preko jedne online aplikacije pronaći nekog zanimljivog za druženje, a nadala se i ljubavi. “Hrabro ako uzmemo u obzir da sam se rastavila nakon kratkog braka i da je prošlo najmanje 25 godina, a da nisam bila u nikakvoj vezi. Na moju poruku se javilo nekoliko zanimljivih ljudi i izabrala sam stranca koji se preselio u malo mjesto uz obalu tridesetak kilometara od mene”, piše nam u živopisnom pismu.

Taj je gospodin, povjerava nam, bio neobična osoba, iznimno zanimljiv, te su počeli izlaziti. “Uveo me u grupu svojih prijatelja koji su mahom bili stranci, uglavnom parovi. I tako je započelo intenzivno druženje, izlasci s društvom, jedrenja, utakmice, izleti”, opisuje.

Granice su postavljene u startu

No, kako nam objašnjava, ona je u startu postavila granice. “Odmah sam, da kasnije ne bude zabune, rekla da u njegovoj vili nikad ne bih živjela. To je za mene mjesto poput pustinje, kilometrima udaljeno od bilo kojeg dućana, stotinama stepenica odmaknuto od plaže, bez autobusne linije. Dolazila sam k njemu svaki drugi vikend na dva dana, a ponedjeljkom se vraćala kući. Postavila sam pravila, on je prihvatio, ali mislim da je isprva mislio da se šalim”, iskreno nam otkriva.

Rekla mu je, dodaje, da ne želi skupe poklone, niti novac, kao i da ne ide s njim na putovanja ako nema za platiti svoje račune. “On je bogat, a ja nisam. Uvjerena sam da me svojim bogatstvom htio vezati. I u krevetu je u početku sve bilo u redu”, napisala je.

Vođenje ljubavi kad on poželi

Pa ipak, vezu su prekinuli prošli mjesec te je otkrila i zašto. Njegova glavna zamjerka bila je, objašnjava, to što još nije preselila k njemu pa su se na kraju viđali samo svakih mjesec dana.

“Tijekom svakog mjeseca je negdje na putu, odlazi u posjet majci, djeci, na koncert u Londonu ili Budimpešti, i tako dalje. Naposljetku mi je, nakon zadnjeg vikenda kod njega, poslao ultimatum da se stvorim kod njega sa osnovnim stvarima. Izjavio je da će mi ostalo on kupiti te da je vrijeme da se ponašam kao njegova partnerica, što uključuje zajednička putovanja, vođenje ljubavi kad god on to poželi, i slično”, doznajemo od gospođe Danice.

Tri godine isti scenarij

Istina je, dodaje, da posljednja dva, tri mjeseca veze uopće nisu bili intimni jer ona to nije htjela budući da se nije trudio uvesti malo dodatne živosti. “Nije znao bar malo probuditi moju želju. Tri godine isti scenarij, unaprijed znam svaki pokret, riječi, trenutak uzdaha. Uvijek na istom mjestu na isti način. Bez imalo mašte, romantike, promjene. Ne, hvala, to meni ne treba.”

“Malo mi je žao, opet sam sama, a dani su dugi. Volontiram, radim neke kreativne stvarčice. Ali, naposljetku, zna biti prokleto prazno i dosadno. I eto, što na kraju reći, njemu sam samo bila trofej s kojim se hvalio pred obitelji i prijateljima”, zaključila je svoje iskreno pismo kojim nam se s povjerenjem obratila gospođa Danica.

Kako izbjeći havariju?

Čini se da je naša čitateljica jedna od brojnih koja je zapela u rutini spavaće sobe, iako su prekidu njene veze kumovali i brojni drugi čimbenici. Stručnjaci u ovakvim slučajevima preporučuju bolje i iskrenije komuniciranje među partnerima kao i uvođenje novina u intimni život. To može biti naizgled sitnica, poput promjene vremena, mjesta ili načina koja će udahnuti svježinu i ponovno razbuktati vatru u odnosu.

Također, za revitaliziranje odnosa u nekim slučajevima preporučuje se terapija orijentirana na senzornu intimnost koja se bazira na svjesnom doživljavanju različitih aspekata dodira kao što su toplina, osjećaj teksture pojedinih dijelova kože te jačina pritiska.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.